Wednesday, 21 December 2016

Backpackers trip ke jepun

Bismillah wal hamdulillah..
Saya tahu ramai yang teringin ke jepun, melihat budaya dan cara hidup mereka sambil bersantai bersama keluarga atau rakan..
Ramai beranggapan nak ke jepun ni perlukan belanja besar..
Tidak semestinya perlukan duit yang banyak untuk ke luar negara,
Now everyone can fly...trademark air asia..hihi

Okeyh, kat sini saya share itenari2 yang saya prepare before backpack ke jepun bersama suami dan anak.

1. Beli tiket bila promo air asia,

Macamana nak tahu bila promo?
Sign up ahli air asia...free je....
Apa kelebihannya?
-dapat info lebih awal  tntg tiket2 promo
-dapat harga yg lebih murah dgn point2 dia bagi..

Ataupun pergi ke sky scanner untuk bandingkan harga tiket yang paling murah

2. Search di internet tempat2 menarik
Macam saya nak ke osaka, kyoto dan kobe
Then saya senaraikan satu2 dan tengok komen2 orang di google
Boleh tgk tentatif yang saya buat di bawah nanti
Tengok maps untuk rancang perjalanan dan pemilihan bilik, untuk tidur di bilik yang murah jangan lah gi kat trivago or booking etc.... pergi ke airbnb...airbnb ni rumah atau bilik yang org sewakan....

3. Booking bilik atau apartment(ikut keperluanlah) di airbnb

Macam saya pergi dgn family, so nak pastikan ade plug utk sy masak guna rice cooker yg sy bwk dri malaysia(kecik je) dan bilik air...

Nak lagi jimat sewa bilik je...tpi shared bathroom...haa..yg ni dlm puluh rgt je semalam...untuk backpackers bersama kwn2 sesuai lah kot...utk perempuan di jepun ade guesthouse khas untuk gigirl je...kne cari lah dlm website airbnb tu ya...

4. untuk ke jepun ni byk guna kenderaan awam... stesen komuter bersepah....boleh bajet harga tiket melalui maps je...pastikan nak naik komuter jenis apa? Dia ade byk pakej..

-JR pass ticket
-Kaiyukun pass ticket (yg ni sy beli sbb nak masuk kaiyukun aquarium skali, guna pass ticket ni utk satu hari perjalanan) jimat tiket train kat sini....
* saya tak guna jr pass ticket sbb tmpt sy pergi x byk guna jr line

5. Internet wajib ade ya....saya tak beli lte simkad sbb owner bilik yg saya sewa tu dah sediakan portable wifi....so dah jimat kat situ...tapi korang yang biliknya takde portable wifi better beli siap2 kat airport simkad lte atau rent portable wifi kat airport kansai....

Penting ni, klau tdk sesat plak nti

Walaupun saya dh ade portable wifi, saya prepare jugak  siap2 dari rumah jln2 yg perlu sy lalui..screenshot dan simpan dlm wassap suami....utk rujukan andai kata xdpt connection kan..

6. Jangan malu nak bertanya bila di jepun ni...tunjukkan je maps korang kat hp tu...dorang fhm...kebanyakan dorang xblh ckp inggeris tapi klau kite tanya bersungguh dia tunjukkan jln...dont worry....insyaAllah

Okeyh..dh nak termuntah hadap tab ni lame2...saya jenis xblh hadap skrin lame2..pening plak kpale...nati sy sambung lagi di entry lain ya....

Konnicniwa...selamat dtg
Tsumimase....mintak maaf
Ikko...di sini
Arrigato gozaimas...

Kalau nak tengok tentatif saya sepanjang di sana, boleh bagi email di ruangan komen...
Tq sbb sudi baca

Continue......

1 comment: