Thursday, 22 December 2016

Jalan jalan ke jepun (osaka, kyoto, kobe)

Alhamdulillah tsumma alhamdulillah
Syukur berjaya juga jejakkan kaki ke jepun..
Melihat budaya dan cara hidup mereka.....sungguh menakjubkan...
Dan banyak ibrah yang diperoleh bila kita travel dengan backpackers ni..
Semua kena plan betul2..
Dan yang paling penting jangan malu bertanya...
Tawakkal je lah mase redah2 ni...hihi

Kyoto, garden sebelum masuk ke bamboo forest

Bamboo forest


U Don halal food,
teri gin nak rase makanan jepun, mkan je di Kansai Airport

Snow Park di Mount Rocco, Kobe

Bekal yang di  bawa

Nunobuki Herb Garden, naik cable car

Ali's halal kitchen, kobe

Ambil gambar sebelum naik Giant Ferris Wheel

Di depan sungai Arashiyama

Pandangan bandar osaka di waktu malam dari Umeda sky building

Giant Ferris Wheel

Tengah tunggu bas nak ke arashiyama dan bamboo forest

Naik cruise Santa Maria

Kiyukan Aquaria Osaka

Tunngu train, JR Line

Snow park lagi

Buat olaf di snow park

Gambar depan masjid Kobe,
Masji pertama di bina dijepun sebelum world war 2,
Masa world war 2, semua bangunan musanah, tapi masjid ni still kukuh,
Kemudian berlaku earthquake..semua bangunan musnah kecjali masjid ni
Tak dpt nak ambil gmbr penuh masjid..sob..sob..

Kobe Halal Food, jual makanan halal
Berhampiran masjid Kobe

Sayonara...😊😊😊

Saya juga agen sah shaklee
Jika anda juga ingin melancong ke luar negara
Dapatkan supplement terutama VITAMIN C shaklee dari saya
Email : hanasihat@gmail.com
016 7874269


Itenari 2 trip to japan

Assalamualaikum...ku gagahkan jua untuk berkongsi itenari ke jepun
Kali ni nak kongsi barang2 yang saya  bawa

1. Brahims food
2. Adabi dlm tin
3. Beras 1 kg
4. Rice cooker kecil
5. Kupon doscaunt, pergi ke laman web rasmi kobe, jepun
6. Mosturizer/bio oil
7. Google maps, printscreen
8. Download playstore (currency)
9. Long john (heat tech inner)
10. Winter coat
11. Sports shoes
12. Stokin
13. Sejadah nipis....bwk ke mana2, jepun tmpt bersih, blh solat dimana2
14. Tarmos kecil
15. Air 3 in 1
16. Supplement (vitamin c dan b complex...shaklee terbaik), mkn stp hari pagi dan mlm....alhamdulillah bdn cergas dan sihat
17. Ubat2..prepare je....alhamdulillah..spnjg di sana diberi kesihatan yg baik...
18. Woods
19. Botol kosong....beli air mineral kat flight, botol nya bwk lh kemana2.....perlu byk minum air
20. Tisu basah
21. Kain lap atau tisu...winter akn bt korang punye hidung berair sikit,,tp xlah selesema teruk...insyaAllah
22. Tupperware....sblum kuar berjln saya masak siap2, bekal utk lunch sbb ktorang kuar pagi, mlm bru balik bilik...
23. Power bank
24. Face mask...tak tahan sejuk nya woiii....
25. Baju hujan...stand by je...ktorang x bwk payung...mkn ruang....beli baju hujan pakai buang kat watson je...
26. Stroller pockit..ringan je.... in case bawak anak mcm kitorang ni...walaupon hana dah 3 tahun, tp confirm penat lah bdk2 ni....lgi2 lpas main2 snow...lepak lah dia..jadi tdo je dlm stroller kecik tu...stroller pockit ni 4.5 kg je...blh lipat jadi kecil.
27. Jajan2..biskut or coklat snek bar ke....in case bwk ank kene standby lah jajan2 yg berkhasiat lah...nanti jln2 dia nampak kedai jual2 coklat, biskut....mesti dia nak...lagi sejuk2...asek lapor je lahh...
28.. oops kompas jgn lupe...nk tgk arah kiblat...nti jln2 solat je kat mane2
29. Plug international satu ckup...
30. Charger ..of kos lah kan...

 
* winter ni pakai baju 3 lapis,
1. Inner (longjohn, heatech)-serap haba
2. Baju biasa
3. Winter coat

*stokin pakai yg tebal
*glove

Setakat ni tu lah yg sy ingat saya bawak....moga bermanfaat

Saya juga agen shaklee yang sah
COD seluruh parit raja dan Batu Pahat
Hubungi 016 7874269

Wednesday, 21 December 2016

Backpackers trip ke jepun

Bismillah wal hamdulillah..
Saya tahu ramai yang teringin ke jepun, melihat budaya dan cara hidup mereka sambil bersantai bersama keluarga atau rakan..
Ramai beranggapan nak ke jepun ni perlukan belanja besar..
Tidak semestinya perlukan duit yang banyak untuk ke luar negara,
Now everyone can fly...trademark air asia..hihi

Okeyh, kat sini saya share itenari2 yang saya prepare before backpack ke jepun bersama suami dan anak.

1. Beli tiket bila promo air asia,

Macamana nak tahu bila promo?
Sign up ahli air asia...free je....
Apa kelebihannya?
-dapat info lebih awal  tntg tiket2 promo
-dapat harga yg lebih murah dgn point2 dia bagi..

Ataupun pergi ke sky scanner untuk bandingkan harga tiket yang paling murah

2. Search di internet tempat2 menarik
Macam saya nak ke osaka, kyoto dan kobe
Then saya senaraikan satu2 dan tengok komen2 orang di google
Boleh tgk tentatif yang saya buat di bawah nanti
Tengok maps untuk rancang perjalanan dan pemilihan bilik, untuk tidur di bilik yang murah jangan lah gi kat trivago or booking etc.... pergi ke airbnb...airbnb ni rumah atau bilik yang org sewakan....

3. Booking bilik atau apartment(ikut keperluanlah) di airbnb

Macam saya pergi dgn family, so nak pastikan ade plug utk sy masak guna rice cooker yg sy bwk dri malaysia(kecik je) dan bilik air...

Nak lagi jimat sewa bilik je...tpi shared bathroom...haa..yg ni dlm puluh rgt je semalam...untuk backpackers bersama kwn2 sesuai lah kot...utk perempuan di jepun ade guesthouse khas untuk gigirl je...kne cari lah dlm website airbnb tu ya...

4. untuk ke jepun ni byk guna kenderaan awam... stesen komuter bersepah....boleh bajet harga tiket melalui maps je...pastikan nak naik komuter jenis apa? Dia ade byk pakej..

-JR pass ticket
-Kaiyukun pass ticket (yg ni sy beli sbb nak masuk kaiyukun aquarium skali, guna pass ticket ni utk satu hari perjalanan) jimat tiket train kat sini....
* saya tak guna jr pass ticket sbb tmpt sy pergi x byk guna jr line

5. Internet wajib ade ya....saya tak beli lte simkad sbb owner bilik yg saya sewa tu dah sediakan portable wifi....so dah jimat kat situ...tapi korang yang biliknya takde portable wifi better beli siap2 kat airport simkad lte atau rent portable wifi kat airport kansai....

Penting ni, klau tdk sesat plak nti

Walaupun saya dh ade portable wifi, saya prepare jugak  siap2 dari rumah jln2 yg perlu sy lalui..screenshot dan simpan dlm wassap suami....utk rujukan andai kata xdpt connection kan..

6. Jangan malu nak bertanya bila di jepun ni...tunjukkan je maps korang kat hp tu...dorang fhm...kebanyakan dorang xblh ckp inggeris tapi klau kite tanya bersungguh dia tunjukkan jln...dont worry....insyaAllah

Okeyh..dh nak termuntah hadap tab ni lame2...saya jenis xblh hadap skrin lame2..pening plak kpale...nati sy sambung lagi di entry lain ya....

Konnicniwa...selamat dtg
Tsumimase....mintak maaf
Ikko...di sini
Arrigato gozaimas...

Kalau nak tengok tentatif saya sepanjang di sana, boleh bagi email di ruangan komen...
Tq sbb sudi baca

Continue......

Sunday, 21 August 2016

HIDUP BAGAIKAN SEORANG PENGEMBARA

Hadits Keempat Puluh
عَنْ ابْنِ عُمَرْ رضي الله عَنْهُمَا قَالَ : أَخَذَ رَسُوْلُ اللهِ صلى الله عليه وسلم بِمَنْكِبَيَّ فَقَالَ : كُنْ فِي الدُّنْيَا كَأَنَّكَ غَرِيْبٌ أَوْ عَابِرُ سَبِيْلٍ . وَكاَنَ ابْنُ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا يَقُوْلُ : إِذَا أَمْسَيْتَ فَلاَ تَنْتَظِرِ الصَّبَاحَ، وَإِذَا أَصْبَحْتَ فَلاَ تَنْتَظِرِ الْمَسَاءَ، وَخُذْ مِنْ صِحَّتِكَ لِمَرَضِكَ، وَمِنْ حَيَاتِكَ لِمَوْتِكَ . [رواه البخاري]

Kosa kata / مفردات :
غريب : Orang asing عابر سبيل : Pengembara
أمسيـ(ـت) : (engkau berada) di sore hari أصبحـ(ـت) : (Engkau berada) di pagi hari.
منكبـ(ي) : (kedua) pundak (ku)

Terjemah hadits / ترجمة الحديث :
Dari Ibnu Umar radhiallahuanhuma berkata : Rasulullah saw memegang pundak kedua pundak saya seraya bersabda : Jadilah engkau di dunia seakan-akan orang asing atau pengembara “, Ibnu Umar berkata : Jika kamu berada di sore hari jangan tunggu pagi hari, dan jika kamu berada di pagi hari jangan tunggu sore hari, gunakanlah kesehatanmu untuk (persiapan saat) sakitmu dan kehidupanmu untuk kematianmu “ (Riwayat Bukhori)

Pelajaran :
1. Bersegera mengerjakan pekerjaan baik dan memperbanyak ketaatan, tidak lalai dan menunda-nunda karena dia tidak tahu kapan datang ajalnya.
2. Menggunakan berbagai kesempatan dan momentum sebelum hilangnya berlalu .
3. Zuhud di dunia berarti tidak bergantung kepadanya hingga mengabaikan ibadah kepada Allah ta’ala untuk kehidupan akhirat.
4. Hati-hati dan khawatir dari azab Allah adalah sikap seorang musafir yang bersungguh-sungguh dan hati –hati agar tidak tersesat.
5. Waspada dari teman yang buruk hingga tidak terhalang dari tujuannya.
6. Pekerjaan dunia dituntut untuk menjaga jiwa dan mendatangkan manfaat, seorang muslim hendaknya menggunakan semua itu untuk tujuan akhirat.
7. Bersungguh-sungguh menjaga waktu dan mempersiapkan diri untuk kematian dan bersegera bertaubat dan beramal shaleh.
8. Rasulullah memegang kedua pundak Abdullah bin Umar, adalah agar beliau memperhatikan apa yang akan beliau sampaikan. Menunjukkan bahwa seorang pelajar harus diajarkan tentang perhatian gurunya kepadanya dan kesungguhannya untuk menyampaikan ilmu kedalam jiwanya. Hal ini dapat menyebabkan masuknya ilmu, sebagaimana hal itu juga menunjukkan kecintaan Rasulullah kepada Abdullah bin Umar, karena hal tersebut pada umumnya dilakukan oleh seseorang kepada siapa yang dicintainya.

Tema-tema hadits / موضوعات الحديث :
1. Hakikat kehidupan : 3 : 185, 10 : 24
2. Optimalisasi setiap kesempatan : 103 : 1-3, 94 : 7.

Wednesday, 20 July 2016

Waktu Mustajab Doa

Rujukan : Ubat, Doa, & Penyembuhan serta khasiat surah surah al Quran

WAKTU MUSTAJABNYA DOA

1. WAKTU SEPERTIGA MALAM TERAKHIR KETIKA ORANG LAIN SEDANG TIDUR

2. WAKTU ANTARA AZAN DAN IQAMAH, SAAT MENUNGGU SOLAT BERJAMAAH

3. PADA WAKTU SUJUD

4. SETELAH SOLAT FARDHU

5. PADA WAKTU WAKTU TERTENTU/WAKTU WAKTU YANG KHUSUS TETAPI TIDAK DIKETAHUI BILA WAKTUNYA.

" dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaku, akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina"

(Surah Ghafir ayat 60)

Thursday, 23 June 2016

HYPERTHYROID DENGAN VIVIX


VIVIX ADALAH ZPRODUK AJAIB YG BOLEH BANTU ATASI HYPERTYROID ANDA,
BERIKUT ADALAH TESTIMONI VIVIX DAN HYPERTHYROID
Produk ini bukan tujuan untuk merawat.


UNTUK KETERANGAN LANJUT HUBUNGI UMMUHANA BEAUTY
016 7874269
hanasihat@gmail.com

Sunday, 12 June 2016

Berbuka di Kenny Rogers Jusco Kulai

Haiiii...assalamualaikum dear my blog,
Hari ni nk share berbuka puasa di kinny rogers roaster Di jusco kulai,
Saya suka ajak hubby jln2 mkn jusco kulai ni,
Ade playground indoor, free je..
Bwh ni sy share gmbr hana yg syok main di playground level 1 jusco kulaijaya.
Ktorang tak beli ape2 pon, just jln mkn dan bagi si kakak ni main2..
Baliknya kami solat tarawih di masjid senai...guna gps lerrr....jumpe masjid tu yg terdekat....alhamdulillah selesa masjid tu, beraircond, bilik air pon bersih, imam nya pulak tahfiz, lancar bacaannya...
Sblum balik si kakak sempat buang air besar dan mandi di situ...nasib baiklah bilik air nya bersih...k umpa lagi di entry akan dtg... nak habiskan juz 8 ni...lagi 7 mukasurat..lumba dg hubby nak khatam..kikiki..

Tuesday, 31 May 2016

Riadah di Court Badminton Pura Kencana

Assalamualaikum readers my blog,
Thanks sudi jejak blog ummuhana yg dh lama bersawang ni,
Hari ni nak citer aktiviti kami sekeluarga petang tadi,
Nak dijadikan kisah, dh lame menuntut dgn encik hubby supaya bwk kami main badminton,
Asek dia je kan main dgn kwn dia, kita yg tgk ni terliur gak nk main badminton...hihi

Petang tadi encik hubby bwk lah ummi dan hana ke court badminton pura kencana..
Sori nak kate bayarannnya agak mahal RM18 satu jam....tapi puas hati sbb tempatnya besar,
Tak crowded sgt...sesuai lah utk kami nk beriadah suka suki je.....malu gak ummi kalau ade org lain tgk ummi main...hihi

So, ummi nk belanja sikit picture yg sempat kitorang ber wefie...
Gambar ni pon dh nk balik baru snap....syok sgt main xigt nk bergmbr..hihi...

Ummi dh lama tak beriadah skli baru 30 minit lawan encik hubby, tgn dan pinggang dh sakit2 ni...tapi seronok....lepas ni blh main lagi.....exersice kita di ptg2 hari bersama keluarga...
Hana pon seronok....gak....walid bagi dy raket pingpong......kuang2..jadilah kan..buat dy suka2 je....nt lepas ni kita cari raket badminton yg kecik sket utk hana yer cayang.

Okeyh..tu jer nk citer....akhir kata, jom isi masa bersama keluarga dgn apa jua aktiviti bermanfaat...SELAMAT BERCUTI SEKOLAH.... :)

#ummuhana_beauty

Friday, 19 February 2016

Kajoldaily life

What are kajol said?

She eat food with rich proten and rich vitamin
Lets i suggest you an #ESP (essential soy protein) & vitalea (multivitamin)