Wednesday, 31 December 2014

20 SEBAB KENAPA RAMAI SUKA SANGAT DENGAN ALFALFA

KHASIAT ALFALFA

1.    Merawat gangguan pencernaan

2.    Mengawal kolestrol dalam darah

3.    Menghapuskan kolestrol buruk 'LDL' dari tubuh

4.    Mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok

5.    Bagus untuk pesakit diabetes kerana mengurangkan paras gula dalam darah

 6.    Mencegah edema - Pengumpulan air dalam badan

7.    Mengurangkan simptom menopous

8.    Merawat asthma dan lain-lain masalah pernafasan

9.    Merawat masalah sembelit

10.  Menyahkan toksik dalam tubuh

11.  Mengurangkan kesakitan otot dan sendi

12.  Meningkatkan sistem pertahanan tubuh

13.  Membantu masalah penghadaman

14.  Membantu memperbanyakkan susu ibu

15.  Mengurangkan masalah pundi kencing   

     

16.  Mengurangkan masalah gastrik dan gangguan hati

17.  Meningkatkan kesihatan prostat

18.  Bertindak seperti kacip fatimah kepada wanita

19.  Menghangatkan hubungan suami isteri

20.  Membantu tingkatkan kesihatan lelaki

KEISTIMEWAAN

1.  Sumber terbaik dari daun alfalfa (tanpa akar dan batang)

2.  Alfalfa Shaklee ditanam tanpa semburan bahan kimia

3.  Di sediakan dalam dua pek bersaiz 330 biji dan 700 biji  

 4.  Pil boleh dihancurkan dan dicampur dengan air sebagai minuman herba semulajadi

5.  Tidak memberi mudarat kepada bayi yang menyusu seperti panas dan cirit-birit

6.  Alfalfa Shaklee tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet tiruan.

7.  Membersihkan hati

8.  Membantu melengkapakan zat dan nutrient dalam pemakanan seseorang

APAKAH VITAMIN YANG DITEMUI DALAM ALFALFA?

Vitamin A - untuk penglihatan. Membina ketahanan terhadap jangkita, terutamanya dalam saluran pernafasan; menggalakkan pertumbuhan sel; menggalakkan kulit yang sihat dan adalah penting semasa kehamilan.

Vitamin E - melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran matahari dan pencemaran udara; kesihatan jantung; kardiovaskular dan kesihatan otot; membaiki fungsi imun; menguatkan otot badan; mambawa nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan dinding pembuluh darah' membantu fokus mata.

Vitamin U - menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik.

Vitamin B6 - membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak; menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; ,membantu mengurangkan loya.

Vitamin K - penting bagi pembekuan darah; penting dalam fungsi hati; menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur.

Vitamin D - mengawal penggunaan kalsium dan fosferus di dalam badan dan oleh itu diperlukan untuk pembentukan gigi dna tulang yang kuat dan sihat.

APAKAH MINERAL YANG DITEMUI DALAM ALFALFA?

Kalsium - membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku; membantu dalam kecergasan ddan daya tahan; emngawal rentak jantung; melegakan saraf.

Zat Besi - diperlukan dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam darah.

Kalium - perlu bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk mencerna lemak.

Fosforus - diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.

Klorin (klorida) - elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.

Sodium - mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.

Silikon magnesium - membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak.


APAKAH KEISTIMEWAAN LAIN ALFALFA?

Kaya dengan protein - 18.9% berbanding daging lembu, 3.3% berbanding susu dan 13.1% berbanding telur. Otot terdiri daripada protein dan kekurangan protein menyebabkan keletihan dan kelesuan.

Akar Alfalfa yuang dalam mencari mineral penting dalam tanah, yang tidak kesampaian oleh tumbuh-tumbuhan lain,

Alfalfa adalah milk booster yang sekian lama digunakan di benua Amerika.

Namun, tidak semua Alfalfa adalah sama, Alfalfa yang didapati di supermarket adalah alfalfa sprout (biji cambah). Alfalfa lain mungin ditanam dengan kaedah yang tidak mementingkan teknologi hijau. Alfalfa Shaklee diperbuat daripada daun alfalfa bermutu tinggi yang ditanam di California, USA- ditanam tanpa pertisid, racun kulat, bacteriosides, hormon sintetik dan bahan kimia.

Dapatkan Konsultasi percuma 

type " alfalfa " ke 016-7874269

Saturday, 20 December 2014

25 Kebaikan Vitamin C anda patut tahu!!

25 Kebaikan Vitamin C untuk Badan, Kulit dan Rambut:

1. Imunisasi / Daya Tahan Badan

Dos yang betul bagi Vitamin C melindungi badan dari jangkitan penyakit dan memelihara kesihatan tulang dan gigi. Ia juga meningkatkan keupayaan badan dalam merawat luka dan badan kita juga terpelihara dari bakteria, virus dan jangkitan.

Bukan sahaja untuk daya tahan badan kepada penyakit, ia diperlukan untuk bina kolagen, struktur protein penting dalam tisu penyambung. Vitamin C yang di makan boleh bantu cepat baik luka, ia juga boleh lindungi kulit dari dirosakkan oleh radikal bebas dan gelombang ultra ungu.

2. Demam Biasa

Vitamin C mengurangkan simptom demam dan bertindak sebagai anti-histamin yang berkesan dengan mengurangkan kesan tidak baik dari demam seperti sakit-sakit badan, selsema dan kesakitan. Vitamin C juga mengawal alergi yang menyebabkan demam. Ia mengurangkan paras histamin dan biasanya mempercepatkan baik demam.

Bacaan lanjut: Cepat Baik Dari Demam: 10 Cara yang Boleh Anda Ikut

3. Anti-oksida

Vitamin C adalah anti-oksida yang sangat hebat dan berkesan dalam melindungi badan dari radikal bebas yg memberi kesan tekanan oksidatif atau "sel karat". Ia boleh menyebabkan kesan kesihatan yang tidak baik seperti atherosclerosis yang boleh menyebabkan sakit jantung dan strok.

4. Tekanan Darah Tinggi

Vitamin C boleh merendahkan tekanan darah tinggi dan mengurangkan kebarangkalian terkena penyakit tekanan darah tinggi dan juga masalah kesihatan yang menyebabkan tekanan darah tinggi.


5. Saluran Darah

Vitamin C memastikan saluran darah mengembang dengan baik. Pengembangan yang baik ini boleh menjauhkan penyakit atherosclerosis, kolestrol tinggi, sakit jantung dan sakit dada.

6. Keracunan plumbum.

Vitamin C membantu mengurangkan kadar plumbum dalam darah secara mendadak Keracunan plumbum boleh menyebabkan masalah pembesaran terutama di kalangan kanak-kanak. Ia menyebabkan masalah pembelajaran, IQ lemah dan tumbesaran terbantut di kalangan kanak-kanak. Orang dewasa pula akan mengalami kegagalan buah pinggang dan tekanan darah tinggi jika mempunyai keracunan plumbum.

7. Untuk Kurus

Vitamin C dan jus telah terbukti membantu untuk kurus dan mengekalkan berat yg ideal. Pakar pemakanan dan nutrisi biasanya memasukkan diet makanan tinggi Vitamin C dan jadual pemakanan kerana terdapat kajian yang menunjukkan makanan yang kaya dengan Vitamin C boleh mengurangkan berat badan. Para doktor mendapati dengan makan makanan yang kaya vitamin C boleh merendahkan paras insulin, disamping menyimpan gula dan menukarkannya kepada lemak, insulin juga digunakan sebagai bahan bakar untuk kurangkan berat badan.


8. Tekanan

Vitamin C membantu badan mengatasi tekanan dengan mengawal paras tekanan, hormon dan kortisol yang tinggi.

9. Katarak

Pupil mata kita memerlukan Vitamin C untuk berfungsi dengan baik. Kekurangan Vitamin C boleh menyebabkan katarak, di mana kanta mata menjadi lebih legap, menyebabkan penglihatan kabur dan boleh jadi buta dikalangan orang dewasa. Pengambilan dos Vitamin C yang tinggi boleh menghalang katarak dan meningkatkan aliran darah ke mata. 1000mg Vitamin C sehari boleh mengelak katarak dan mempertingkatkan penglihatan.

10. Barah

Ciri-ciri anti-oksida pada Vitamin C boleh melindungi sel dari kemusnahan DNA dan mutasi seterusnya mengelak dari barah untuk jangka masa panjang. Ia meningkatkan fungsi imunisasi badan dan mengelak sel barah tertentu terbentuk dalam badan. Ia juga mengurangkan risiko terkena semua jenis barah termasuk paru-paru, mulut, tekak, kolon/usus, perut dan esofagus. Vitamin C juga membantu penghasilan semula Vitamin E, salah satu antioksida yang sangat baik. Vitamin C bukanlah mengatasi terus sel barah sedia ada, tapi meningkatkan fungsi imun badan supaya boleh melawan sel barah.

11. Tenaga.

Vitamin C mengimbangkan sistem dalam badan dalam apa jua keadaan. Ia membantu penghasilan dopamine dalam sistem saraf serta membantu fungsi adrenal dalam meningkatkan tenaga dalam badan.

null

Friday, 19 December 2014

Daftar AHLI

Kelebihan Dan Cara mendaftar Keahlian Shakle Sama Ada Untuk Kegunaan Sendiri Atau Menjadi Pengedar

Apa kebaikan menjadi ahli/pengedar/distributor Shaklee?
Modal permulaan yang rendah. Saya bermula dengan RM65 tapi kini stabil ribuan ringgit sebulan hanya dengan rolling capital yang tak sampai RM500 pun.. Tu pun biasanya saya langsung tak simpan stok sebab boleh order online, esok Shaklee pos. Kiranya stok saya kat warehouse Shaklee la..hehe. TAK WAJIB simpan stok tau.
Dapat membeli dengan harga ahli. Penjimatan sehingga 35%.
Dapat membeli produk dengan harga yang lebih murah dari harga ahli melalui promosi bulanan Shaklee.Promosi bulanan adalah beli 6 percuma 1. Harga rendah dari harga ahli ni boleh didapati dari pembelian secara berkumpulan kami jika cuma inginkan 1 unit sahaja.
Berpeluang mengumpul point dan menjana pendapatan sampingan hanya dengan penggunaan sendiri. Pengambilan supplement adalah amalan dan investment yang berterusan, jadi anda akan berpeluang menjana pendapatan yang berterusan. Setiap bulan insyaAllah ada jualan ribuan ringgit dari pembeli sama dan pembeli baru. Ini pengalaman saya.
Berpeluang menjana pendapatan sampingan hanya dengan berniaga secara part time. Saya ada ramai pengedar yang menjual Shaklee secara online kerana kami menjadikan Facebook, Whatsapp dan blog sebagai wakil fizikal kami untuk bekerja.
Tidak perlu mengeluarkan belanja besar untuk menyimpan stok. Shaklee boleh membantu anda membuat dropshipping kepada customer anda. Yes. Ini yang saya lakukan selama ini. Tak perlu modal beribu ribu..asal ada sikit 2,3 ratus jadikan rolling capital pun dan boleh..takda langsung modal pun dah boleh..sebab modal utama adalah usaha, rajin, dan tak berputus asa..kalau ada modal beratus ribu pun tanpa ada modal 3 ni..memang tak menjadi..ini pengalaman saya.
Tidak diwajibkan maintain point setiap bulan. Point adalah bergantung kepada banyak mana bonus yang anda inginkan. Tiada paksaan.
Tidak diwajibkan menaja downline. Anda cuma perlu banyakkan sharing session untuk menarik lebih ramai pembeli untuk menambahkan bonus bulanan anda. Sekali lagi, ia bergantung kepada target bonus yang anda inginkan. Ahli saya majoriti serah diri. Tak paksa pun. Takda nak jumpa kat restoran explain business plan tu semua.
Tidak memerlukan kedai untuk berniaga. Kebanyakan distributor Shaklee membuat bisnes secara online dan perkongsian secara offline sahaja bersama family dan rakan terdekat.
Harga produk yang berpatutan dengan kualiti produk yang hebat. Shaklee telah mencapai score 8.9 per 10 untuk effectiveness rating. Supplement Shaklee adalah semulajadi (bukan sintetik), selamat dan berkesan. Rangkaian produk hebat untuk penggunaan seisi keluarga dari kanak-kanak ke warga emas. Kehebatan Shaklee membuatkan produk ini senang untuk dijual.
Itu adalah antara top 10 faedah menjadi ahli Shaklee. Selain untung runcit, anda berpeluang mendapat 3C bonus dari Shaklee. Apa itu 3C?

Cash bonus - bonus personal sehingga 21% dan bonus kepimpinan 5%, insentif coordinator sehingga 1.5% sehingga 6 level ke bawah sekiranya anda mempunyai downline.(Saya dah nikmati)
Car bonus - Boleh menggunakan bonus tambahan 3% untuk bayar kereta sedia ada atau untuk apa tujuan sekalipun. Ianya berbentuk cash. Biasa bermula dengan RM300 hingga RM3000 sebulan.
Convention bonus - Berpeluang melancong ke luar dan dalam negara termasuk peluang mengerjakan umrah secara percuma untuk diri sendiri dan keluarga setiap tahun melalui pengumpulan mata organisasi kumpulan jualan anda.
Bagaimana nak mendaftar sebagai ahli @ pengedar Shaklee

Anda boleh mendaftar dengan membuat pembayaran untuk registration fee sebanyak RM65 ataupun membuat pembelian melebihi 200 points (dalam lingkungan RM660) untuk mendapat keahlian percuma. Belian RM660 ini boleh la dijadikan stok awal atau untuk kegunaan sendiri, atau kedua duanya. Anda cuma perlu mengisi borang di link yang disertakan di bawah sekali (saya akan uruskan urusan pendaftaran) atau pergi sendiri ke branch Shaklee dan

Sunday, 14 December 2014

Tips kecantikkan, kenali jenis kulit anda

Harini saja nak share tips untuk mencarik produk kecantikan yang paling sesuai dan terbaik bukan saja untuk kulit, malah untuk poket juga

Tips 1: Kenali jenis kulit kita dan keperluannya

Perhatikan kulit kita, dan kaji bagaimana cara yang terbaik untuk menjaga kecantikkannya. Ini kerana, untuk setiap jenis kulit yang lain, lain cara penjagaannya. Terdapat 5 jenis kulit:

Normal – Jenis kulit yang paling jarang berlaku masalah. Kulit sentiasa anjal dan sihat.

Kering – Sering menimbulkan masalah seperti kulit kasar, kedut dan pori-pori berlubang. Kulit jenis ini sangat memerlukan pelembap.

Kulit berminyak – Jenis kulit paling senang menimbulkan masalah seperti jerawat, blackheads dan lubang pori yang besar. Kulit jenis ini sentiasa nampak berkilat dan berminyak dan sangat mudah untuk menunjukkan unsur-unsur penuaan seperti kedut.

Kulit jenis gabungan – Merupakan jenis kulit terbanyak di dunia. Sesetengah kawasan muka kering, dan sesetengah kawasan berminyak menyebabkan ketidaksekataan.

Kulit sensitif – Jenis kulit yang sentiasa terasa kering dan ketat. Sangat sensitif pada perubahan menyebabkan kulit menjadi merah. Memerlukan penjagaan yang rapi dan istimewa.

Untuk benar-benar kenal jenis kulit anda dan mendapatkan produk kecantikkan terbaik untuk kulit berjumpalah dengan dermatologist. Selamat dari tidak membazir wang pada produk yang tidak sesuai dari awal, selamat poket anda

Kenali jenis-jenis kulit untuk penjagaan kecantikan optimum

****************************************

Tips 2: Kenali produk kecantikan yang memenuhi keperluan jenis kulit.

Sebelum bertindak membeli apa-apa produk, adalah lebih baik mengenali kebaikan produk itu untuk jenis kulit anda agar tidak menyesal dikemudian hari. Kalau kulit kering, kena tahu pencuci muka yang jenis mana yang sesuai, kalau kulit berminyak, kena faham makanan apa yang tidak sesuai, dan sebagainya.

Bagi saya pula, penjagaan kecantikan kulit yang paling bagus dan berkesan adalah dari dalam. Sebab itu saya mengamalkan pengambilan Shaklee Collagen powder. Bancuh dan minum setiap hari! Mudah saja! (Boleh juga baca testimonial Shaklee Collagen powder di sini. Memang rasa rasa ia adalah produk kecantikan terbaik untuk kulit saya yang agak bermasalah sebelum ini).

Yang lagi best, serbuk kolagen ini juga boleh dijadikan sebagai masker yang seolah-olah memberikan kulit satu nafas baru setiap kali mengaplikasi! Untuk masker, satu sachet, boleh dapat sebanyak 3 kali. Sangat jimat berbanding masker readymade di farmasi!

****************************************

Tips 3: Buat perbandingan antara calon-calon produk

Perbandingan tidak hanya pada harga. Harga sepatutnya jadi faktor terakhir dalam memilih. Apa yang lebih penting ialaha, untuk kita kenali betul-betul produk yang dicadangkan dan pastikan ianya dari sumber yang selamat. Periksa bahan-bahan agar tidak ada mengandungi bahan berbahaya. Ini kerana, banyak produk yang menggunakan bahan kimia yang berbahaya untuk memberikan kesan cepat tetapi memudaratkan kesihatan. Maka berhati-hatilah!

Produk Shaklee memang sentiasa dijamin semulajadi, selamat dan berkesan! Dalam penghasilan satu-satu produk Shaklee, para saintisnya telah menjalahkan beribu-ribu ujian klinikal bagi memastikan bahan-bahan bukan saja semulajadi dan selamat, malah memberikan kesan!

**************************************

Tips 4: Gunakan produk secara konsisten untuk beberapa bulan untuk merasakan perbezaan.

Selepas kita jumpa produk yang sesuai, kita perlu konsisten menggunakannya untuk pastikan kesesuaian. Tak bolehla baru cuba seminggu dah terus cakap tak bagus kan? Mungkin tindak balas yang kita rasa dalam seminggu tu sebenarnya dalam proses pembaik-pulihan  Maka teruskan usaha dan bersabar sedikit.

Tuesday, 9 December 2014

Rahsia kulit cantik semulajadi

Allah itu maha cantik..
Allah ciptakan manusia suka akn kecantikkan..
Naluri semua org ingin cantik.

Namun kini ramai yg hanya nak cantik dgn make up tebal2... Luar rumah nampak cantik...balik rumah depan suami..Allah, nmpak bulan besar ada, bulan kecik ada, merah ada, hitam pon ade..

Kan best kalau kite cantik semulajadi..
Sebelum ni sy penah cerita petua ingin kulit cantik.

Hari ni sy nk share,camne nk cantik semulajadi dgn vitamin dan minuman semulajadi.


ESP

Setiap 21 hari, sel kulit lama akan mati, dan sel kulit baru akan dihasilkan. Sel kulit yang baru akan copy sel kulit yang lama.

Kulit kita kusam adalah disebabkan oleh sel-sel kulit kita yang baru men-duplicate sel kulit mati yang kusam.

Bayangkan, patutnya sel kulit yang baru nampak segar dan cantik. Tapi oleh kerana sel yang lama tu kusam, sel baru duplicate je lah apa yang ada.

ESP membantu membekalkan protein. Protein sangat penting untuk membantu menghasilkan sel kulit baru yang lebih gebu, bersih, licin dan cantik berseri.

Oh selain itu, ESP juga bantu kulit (bukan kat wajah je tau  ) menjadi lebih anjal bergetah, gebu, cerah dan licin.


VITAMIN E

Vitamin E merupakan salah satu anti-oksidan yang kuat. Anti-oksidan berfungsi untuk meneutralkan radikal bebas.

Baca juga: Kenali  radikal bebas

Radikal bebas boleh menjadi punca jerawat dan jeragat datang menjengah tanpa segan silu.

Jadi amalkan sebiji Vitamin E setiap hari untuk menghapus radikal bebas, sekaligus menghapus jerawat dan jeragat.

Kalau nak tahu, Vitamin E ni punya lah best, kalau anda ada jerawat yang baru nak naik, atau separa masak, atau dah matang sekalipun, pecahkan Vitamin E dan sapu kepada jerawat, insya-Allah jerawat akan surut pada hari yang sama! Parut pun tak kelihatan

Oh lagi satu, Vitamin E sangat bagus untuk melembapkan kulit. Tak lah nampak kering je.

VITAMIN C

Vitamin C merupakan bahan binaan untuk kolagen. Ia memberi tona sekata kepada kulit, membantu kulit elastik dan menjaga salur darah dan peredaran dalam tubuh.

Vitamin C juga membantu mengurangkan kesan sunburn jika terdedah kepada cahaya matahari dalam jangka masa yang lama. Tapi jangan lah sengaja duduk tengah panas lepas makan vitamin C.

Ia turut dikenali sebagai vitamin yang memberi kesan ala-ala blusher pada pipi jika di buat masker.

--------------------------------------
Untuk tempahan/ keterangan lanjut

Type 'cantik' ke 016-7874269

Pilihan utk cantik semulajadi ditangan anda

Panduan Kekalkan Kulit Segar & Cantik

Panduan kekalkan kulit segar dan cantik

Kebanyakan orang memberikan penjagaan yang berat sebelah kepada kulit iaitu organ perlindungan terbesar bagi kita. Kecantikan seseorang tidak tertumpu kepada kulit wajah yang mulus saja, tetapi kesihatan kulit badan secara keseluruhan termasuklah di kaki.

Ramai sanggup berhabis membeli set penjagaan kulit muka. Tetapi tahukah anda sebenarnya kulit kita secara umumnya memerlukan lima perkara untuk kekal sihat dan cantik seperti yang digariskan oleh Pakar Dermatologi di Louisiana, Dr Patricia Farris iaitu:

* Antioksidan

Kegunaan antioksidan dalam mengekalkan kesihatan kardiovaskular (jantung) dan pencegahan kanser sudah lama diketahui. Ia ditemui dalam banyak makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, makanan laut dan minyak. Antioksidan melawan kesan radikal bebas yang memusnahkan molekul dan akhirnya merosakkan sel yang sihat. Antioksidan bukan saja bagus untuk kulit bahkan ia memberi manfaat kepada setiap sel di dalam badan.

Ada banyak jenis antioksidan yang berguna kepada kulit, tetapi dua yang mendapat perhatian meluas ialah vitamin C dan E. Vitamin C membantu membina kolagen supaya kulit jadi tegang. Ia banyak di dalam bijirin penuh, epal dan buah-buahan sitrus. Manakala vitamin E pula melindungi membran sel dan merangsang nutrien asas pada kulit untuk melawan kerosakan disebabkan sinaran ultra lembayung.

* Perlindungan daripada cahaya matahari

Apabila menggunakan krim tabir suria, kita bukan saja melindungi diri daripada penyakit seperti kanser kulit malah mencegah daripada tanda penuaan sebelum waktunya akibat pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari.

Kulit yang terdedah kepada cahaya matahari akan menjadi gelap, cepat berkedut dan kurang elastik berbanding bahagian kulit yang terlindung daripada selaran sinar ultra lembayung.

Kita boleh melindungi kulit dengan menyapukan krim pelindung suria (yang mempunyai SPF melebihi 15 dan perlu disapu 20 minit sebelum keluar rumah) atau memakai baju lengan panjang, topi atau payung.

* Asid lemak asas (EFA)

Asid lemak asas adalah komponen penting dalam diet sihat. Ia membantu membina membran sel untuk mengekalkan kandungan air dan nutrien dalam badan. Asid lemak ini juga membentuk lapisan minyak yang melindungi kulit daripada kerosakan akibat kesan sinar ultra lembayung dan pencemaran.

Tanpa asid lemak asas ini, membran sel pada kulit tidak dapat menjalankan fungsinya sebagai pelindung dengan baik. Akibatnya kulit akan mengalami kekurangan air dan mudah menghasilkan sebum yang tidak dikehendaki, akhirnya menyebabkan kulit kering, mudah alami keradangan dan noda.

Sumber asid lemak asas ialah ikan air sejuk seperti salmon dan sardin, minyak kesumba (safflower) dan falxseed, kacang buncis, walnut dan bayam. Anda boleh mengambil makanan tambahan omega-3 untuk memperbaiki kesihatan kulit.

* Air

Dianggarkan 55 hingga 75 peratus daripada badan manusia terdiri daripada air. Air menyingkirkan toksin daripada badan, membolehkan sel menyerap nutrien dan melancarkan sistem pencernaan. Mungkin ramai tidak sedar badan kita kehilangan air setiap masa melalui pernafasan dan perpeluhan. Jadi untuk memastikan sistem badan berjalan lancar, kita perlu minum banyak air setiap hari.

Kulit juga memerlukan air untuk membuang semua bahan yang boleh mencemarkan kesihatannya dan boleh menyebabkan masalah seperti jerawat. Kulit yang cukup air kelihatan segar, licin dan sihat.

* Pembersihan
Inilah adalah perkara asas dalam rutin penjagaan kulit. Ia bukan saja menghilangkan kekotoran, pencemaran dan minyak yang membuatkan pori tersumbat, tetapi turut menyediakan kulit menyerap dengan baik bahan aktif daripada produk penjagaan yang kita gunakan.

Bukan semua pencuci adalah sama, sebaiknya carilah pencuci yang bebas sabun. Sabun yang anda gunakan untuk kulit badan tidak sesuai untuk membersihkan kulit muka kerana ia terlalu `kuat'. Pilih pencuci yang sesuai dengan keadaan kulit anda. Apapun jenis pembersih yang anda gunakan, urutkan ia pada muka selama

Sunday, 7 December 2014

Sakit tekak

Namun, tidak seronoknya apabila tekak mula rasa perit dan gatal selepas kerap mengambil minuman berais. Daripada rasa perit, batuk pula menyusul lalu menyebab­kan rasa tidak selesa selama beberapa hari.

Ya, ia mudah berlaku terutama pada musim panas, tapi pernahkah kita terfikir bahawa sakit tekak yang dialami itu benar-benar sakit tekak biasa atau serangan virus mahupun radang pada tonsil?

Menurut Perunding Pembedahan ENT Pusat Perubatan Prince Court, Datuk Dr Kuljit Singh, sakit tekak sering menjadi petanda awal kepada selesema.

“Bagaimanapun, sakit tekak daripada selesema itu tidak menggang­gu dalam tempoh lama dan hilang selepas sehari dua. Simptom selesema lain seperti hidung berair dan tersumbat juga boleh menyebabkan tekak sakit.

“Tonsilitis pula adalah jangkitan pada tonsil yang menjejaskan tisu utama terletak di kedua-dua belah bahagian belakang tekak. Ia disebabkan virus atau jangkitan bakteria dikenali streptococcus.

“Doktor akan menge­sat tekak untuk mengambil sampel tisu bagi menentukan punca sakit tekak itu. Sakit tekak virus biasanya di­iringi simptom selesema lain termasuk hidung berair, batuk, mata merah atau berair dan bersin,” katanya.

Tambah Dr Kuljit, tiada penawar atau ubat yang benar-benar berkesan untuk menghilang­kan sakit tekak berpunca daripada selesema virus kecuali mendapat rehat secukup­nya.

“Mengambil makanan sihat dan minum banyak air kosong juga dapat membantu menyembuhkannya. Ubat yang diperoleh dari klinik atau farmasi dapat melegakan selesema dan mengurangkan simptom sakit tekak. Bagaimanapun, faedah yang diberikannya agak minimum.

“Tapi untuk kelegaan segera, ia boleh diambil de­ngan syarat mengikuti dos yang dibenarkan. Antara ubatan yang biasa diberikan ialah paracetamol untuk melegakan sakit.

“Lozenge atau gula-gula berubat bagi melegakan kerongkong dan semburan hidung dekongestan untuk melegakan sakit tekak berpunca daripada titisan hingus seperti kahak atau hingus yang menuju ke bahagian belakang tekak kita.

“Antibiotik tidak akan diberikan apabila mengalami masalah selesema virus atau sakit tekak virus. Antibiotik cuma efektif menentang bakteria, justeru ia tidak memberi kesan kepada sakit tekak biasa, malah boleh memudaratkan jika diambil tanpa keperluan,” ujarnya.

Selain sakit tekak, selesema lazimnya menyebabkan masalah hidung seperti hidung berair dan tersumbat. Apabila mengalami tonsilitis, tonsil akan membengkak dan sesete­ngah kes mempunyai bintik putih atau kuning.

Tanda jangkitan tonsil ini biasanya lebih teruk daripada simptom sakit tekak dengan selesema biasa kerana boleh mengakibatkan hilang selera makan, sakit kepala, nafas berbau, demam, perubahan suara dan kelenjar limfa membengkak di leher.

Jelas Dr Kuljit, apabila wujud simptom seperti ini, segera berjumpa doktor bagi mengelakkan timbulnya masalah lain.

“Jangan ambil ubat sesuka hati atau tanpa saranan doktor. Mungkin sebelum ini anda me­ngambil antibiotik untuk selesema virus, tapi ia tidak sesuai untuk masalah sakit tekak lain.

“Selain itu, pentingkan kebersihan diri terlebih dulu. Basuh tangan de­ngan kerap apabila berada berhampiran individu yang mengalami selesema atau sakit tekak.

“Ada kes sakit tekak virus disebabkan oleh ais yang tercemar, jadi seelok­nya kurangkan pengambilan minuman berais,” katanya.

Beberapa cara perubatan turun-temurun juga boleh dilakukan seperti mengamalkan minum air suam yang dicampur lemon dan madu, tapi Dr Kuljit tidak nampak kesan signifikan dalam melakukannya.

Vitamin Shaklee yang sesuai untuk persediaan awal sakit tekak :

Thursday, 4 December 2014

7 Sunnah Hebat



Very nicely written 
By Ustaz Don Daniyal
7 Sunnah Hebat

Dalam kehidupan sehari-hari ada kala kita mungkin telah melampaui batas. Imaginasi kotor, percakapan dan perbuatan yang tidak betul menjadikan kita selalunya semakin jauh dengan Allah SWT. Tetapi itulah kita manusia, tak lari dari kesilapan..dan mujurlah Allah selalu membuka pintu taubat kepada kita, agar dapat kita meneruskan perjalanan menuju akhirat dengan lebih berkat. Hendaknya kita sekurang-kurangnya selalu menjaga Tujuh Sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama:
Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.

Kedua:
Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.

Ketiga:
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke mesjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat:
Jaga sholat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.

Kelima:
Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.

Keenam:
Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

Ketujuh:
Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

Sebarkanlah ilmu ini, dan anda tidak akan rugi sedikitpun, sebarkan, semoga ianya memberi manfaat pada semua.

Tuesday, 25 November 2014

Set Berpantang Terbaik

Set pantang ummuhana gabungan shaklee dan ibusuri..

Ummuhana pilih yg tradisional utk penjagaan luaran ketika berpantang...

Mesti cuba tau sebab ada...

*Tungku ibu
*Tuam utk bayi
*Herba mandian
*Herba bertangas
*Minyak bayi


Ni pulak khasiat bila guna set pantang shaklee untuk penjagaan luaran...

Set pantang ummuhana merangkumi vitamin no 1 pilihan rakyat Malaysia...

Sesaper yg lom try, baik try skrang..
Rase dy sgt beza...

Lihat testimoni customer yg pernah guna set pantang shaklee

Byk lagi customer yg puas hati dgn set pantang..ada mase kte share ke'happy an' mereka...

Memang mudah dan puas hati..

Ha...cepat2 try sekali...mesti happy...gerenti punye...

Memang best la...
Nk cuba?
Senang je...type 'pantang' ke 016-7874269

Saturday, 22 November 2014

Di Manakah kita Bersama alQuran?

EMPAT TAHAP DALAM MENCINTAI AL-QUR'AN.

Di manakah kita...?

I. PAKSAAN

Paksakan diri untuk tilawah,suka atau benci,ringan atau berat..

II. KEBIASAAN

Beberapa bentuk paksaan akan berubah menjadi 'kebiasaan'.
Kita akan merasa aneh jika tidak tilawah.
Teruskan..!! 

III. KEPERLUAN

Kebiasaan yg terus di lakukan akan berubah menjadi 'keperluan'.
Di tahap ini sudah mulai tumbuh benih-benih cinta Al-Qur'an.
Mulailah membaca terjemahan dan tafsirnya.. "" 

IV. KENIKMATAN

Pada tahap ini Al-Qur'an sudah menjadi ketagihan. Membaca dan mempelajarinya adalah 'kenikmatan'.
Sedangkan berpisah akan membuat diri resah.

Yang perlu kita lakukan adalah 'istiqamah' dan terus menjadikan Al-Qur'an sebagai teman...

Tuesday, 18 November 2014

Set Berpantang Terbaik!!


Assalamualaikum mommies...
Sedang mencari set berpantang terbaik?.

Selepas review komen2 bloggers yg guna bermacam-macam set pantang..

Saya mendapati ramai yg suka dengan set moden + tradisional..

Saya nk cadangkan mommies ambil set moden ( shaklee) dan set tradisional ( ibusuri/tanamera/anugerah).



Saya juga menyediakan set pantang tersebut.... InsyaAllah saya bantu mommies ikut budget dan keperluan mommies..

Jika berminat boleh type 'set pantang' dan hantar ke 016-7874269..

Apa yg mommies dpt bila membeli belah dgn saya( ummuhana)?

*Free consultation
*Tips eksklusif berpantang ikut budget
*Tips banyakkan susu
* Doa2 pilihan untuk ibu dan ank
* Harga istimewa

Jom type 'set pantang' dan hantar ke 016-7874269

5 org terawal akn menerima hadiah misteri.

Sunday, 9 November 2014

Asma/ Asthma: Bagaimana Omega 3 Membantu Mencegah & Mengurangkan Serangan Bagi Yg Menghidapinya


Asma/ Asthma: Bagaimana Omega 3 Membantu Mencegah & Mengurangkan Serangan Bagi Yg Menghidapinya?

by Adilah Manaf

Asma adalah penyakit kronik berpunca daripada kekejangan otot di cabang tenggorok yang menyebabkan saluran pernafasan bengkak dan sempit.

Meskipun ia tidak boleh diubati, asma boleh dikawal dengan cara mengurangkan serangan melalui penjagaan rapi.

Malah, pakar-pakar turut menganggarkan 80 peratus daripada kematian di kalangan penghidap asma boleh dicegah jika mereka diberi pendidikan yang sempurna bagi menangani penyakit berkenaan.

Walaupun ia tidak berjangkit, asma boleh diwarisi, di mana anak-anak kepada penghidap penyakit ini mempunyai risiko yang lebih tinggi.

Berdasarkan perangkaan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), terdapat lebih daripada 100 juta penghidap asma di seluruh dunia.

Daripada jumlah tersebut, kira-kira satu juta adalah penduduk Malaysia dan 340,000 merupakan kanak-kanak di bawah 15 tahun.

Pengurus Besar Total Health Concept, Jagdev Singh berkata, kajian Institut Strategik dan Pengajian Antarabangsa (ISIS) dan Persatuan Thorasik Malaysia mendapati asma adalah penyebab utama kanak-kanak tidak hadir ke sekolah kerana sakit.

Statistik menunjukkan lebih dari 53 peratus kanak-kanak tidak hadir ke sekolah kerana masalah paru-paru dari September hingga November 2001.

Malah, ibu bapa juga terpaksa menanggung perbelanjaan yang tinggi untuk kos perubatan seperti ubat, lawatan ke doktor dan penginapan di hospital.

“Meskipun kanak-kanak lebih terdedah kepada asma, ia boleh dikurangkan dengan memastikan mereka mendapat pemakanan yang dapat mencegah penyakit tersebut.

“Satu kajian di Hospital Diraja Prince Alfred, Australia menunjukkan mereka yang makan ikan lebih dari sekali seminggu dapat mengurangkan risiko yang berkaitan dengan masalah pernafasan,” katanya.

Menurut beliau, hasil kajian itu mendapati tidak wujud kumpulan makanan atau khasiat lain yang mempunyai kaitan dalam meningkat atau mengurangkan risiko asma kecuali ikan.

Ini memberi gambaran bahawa bahawa pengambilan minyak ikan dapat mencegah penyakit asma terutama semasa kecil.

Bagi mereka yang menghidap asma kronik pula, pengambilan dos tinggi minyak ikan dapat mengurangkan serangannya.

“Ikan atau minyak ikan mengandungi Omega 3 yang kaya dengan Asid Lemak Essential (EFA) dan Asid Docosahexanoic (DHA).

“Omega 3 inilah yang bertindak mencegah penyakit asma ketika kanak-kanak, serta dapat mengurangkan serangan bagi mereka yang menghidapinya,” jelasnya.

Tambah Jagdev, antara sumber Omega 3 terbaik ialah ikan laut sejuk seperti tuna, kod, halibut, salmon, sardin dan mackerel.

Sumber

Antara ubatan yg biasa dicdgkan oleh doc utk merawat asma/ asthma adalah steroid. Tp kita tahu steroid memberi kesan sampingan dlm jangka masa panjang. For info, kandungan omega 3 mampu bertindak spt steroid tapi ianya tidak akan memberikn kesan sampingan seperti mana steroid. Bonus kpd ibu mnyusu kerana kandungan DHA dlm Omega Guard akn disalurkan kpd anak (DHA baik utk otak anak).

Kajian juga menunjukkan mereka yang menghidap penyakit berkaitan inflamasi seperti asma/ asthma mempunyai kandungan Omega-3 yang rendah.

Pengambilan Omega-3 dari minyak ikan terbaik Omega Guard membantu meredakan inflamasi.

Mengapa Omega Guard Shaklee berbanding minyak ikan lain?

1. Minyak Ikan Terbaik Di Dunia

OmegaGuard Shaklee terdiri daripada 7 asid lemak Omega-3 semulajadi iaitu EPA (Eicosa Pentaenoic Acid), DHA (Docosa Hexaenoic Acid), ALA dan lain-lain lagi. Satu hidangan OmegaGuard (3 biji) menyediakan 990mg Asid Lemak Omega-3.

2. Ultratulen & Bergred Farmaseutikal

Omega Guard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari 3 molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat di bawah suhu rendah yang terjaga. Proses ini menumpukan kepada penghasilan asid lemak Omega-3 yang asli dan menghilangkan p

Homeschool facilities

Bagaimana nak tentukan saiz dan kedudukan meja belajar untuk ank di rumah?

Mereka mudah bosan jika siapkan kerja seorang diri.

Mereka perlukan bantuan ibu semasa siapkan kerja, jadi ibu perlu ada ruang yang selesa untuk duduk di sisi mereka.

Apabila duduk berasingan, anak-anak lain hilang fokus pada kerja sendiri dan akan mahu menjenguk kerja orang lain yang 'kedengaran' menarik.

Ya, saya maksudkan meja berasingan(kelemahan).

Ini kerana walaupun duduk bersama di meja besar (kelebihan), dengan mengetahui apa yang dilakukan oleh orang lain, rasa ingin tahu itu menjadi lebih sedikit.

Pada masa yang sama mereka turut belajar secara minda bawah sedar.

Sukar untuk berkongsi alatulis.

Homeschool bukan jelmaan sekolah.

Susunatur seperti kelas menimbulkan sedikit tekanan pada ibu dan anak.

Anak-anak kecil lasak dan agak kecah, meja kecil menghadkan pergerakan dan mengganggu keseronokkan beraktiviti.

Bayi suka berada di atas meja untuk 'meneroka' dan memiliki 'kawasannya' juga, meja yang besar dan stabil lebih sesuai untuknya.

Ada masanya, ibu yang homeshool lebih 3 orang anak perlu mengajar serentak semuanya.

Tips hasil blogwalking..
Moga bermanfaat..

Ummuhana
016-7874269

Thursday, 6 November 2014

Kebaikan Minyak Ikan

Jom ketahui 5 kebaikan minyak ikan untuk kesihatan anda. Teruskan pembacaan anda di sini.

Kebaikan pengambilan minyak ikan dalam pemakanan seharian semakin banyak diperkatakan. Minyak ikan khususnya ikan berlemak yang lazimnya diperoleh dari lautan perairan sejuk seperti salmon, tuna, makerel, hering dan beberapa lagi. Lebih khusus lagi adalah kandungan asid lemak,iaitu omega-3.

Minyak ikan laut dalam mengandung asid lemak Omega-3 yang terdiri dari EPA dan DHA, iaitu asid lemak yang sangat diperlukan tubuh kita. Ia boleh didapati pada ikan air sejuk berlemak tinggi seperti mackerel, kod, salmon, kerapu, dan sardin.

ANTARA KEBAIKAN MINYAK IKAN

1. Membantu dalam proses pembelajaran

Pengambilan DHA oleh ibu mengandung atau kanak-kanak yang sedang membesar didapati dapat membantu dalam proses pembelajaran mereka. Kajian menunjukkan kanak-kanak yang diberi DHA mungkin lebih bijak. Pada masa ini terdapat susu formula yang mengandungi DHA.

Ia adalah langkah bijak memberi anak-anak kecil anda susu formula ini. WHO dan British Nutrition Foundation menyarankan pengambilan DHA sebanyak 20mg bagi setiap kilogram berat bayi anda. Untuk bayi yang tidak cukup bulan, WHO menyarankan 40mg/kg pengambilan DHA.

2. Mengurangkan kesakitan dan keradangan

Asid Lemak Omega 3 terutama EPA mempunyai kesan positif dalam mengurangkan keradangan. Melalui mekanisme tertentu ia dapat meregulasikan kitaran peradangan sehingga dapat mencegah dan mengurangkan kesakitan seperti pada penyakit radang sendi, radang prostat dan radang-radang yang lain.

3. Memperbaiki fungsi otak dan meningkatkan kecerdasan

Wanita yang sedang hamil yang mengamalkan pengambilan minyak ikan akan membantu melahirkan anak-anak yang pintar dan cerdas melalui pembentukan saraf-saraf otak yang sempurna. Untuk orang dewasa pula minyak ikan dapat meningkatkan daya ingatan dan fokus.

4. Menjaga Kesihatan Kardiovaskular

Omega 3 juga terbukti dapat membantu menjaga kesihatan kardiovaskular dengan cara menurunkan paras kolestrol dan menurunkan tekanan darah. Omega 3 juga terdapat dalam telur dan kekacang.

5. Menjaga kesihatan jantung

Sakit dada, tekanan darah tinggi, kesukaran bernafas, denyutan jantung yang cepat, pening adalah antara simptom lazim akibat masalah jantung.

Pengambilan minyak ikan didapati bermanfaat dalam merendahkan paras kolesterol berbahaya. Selain itu, ia didapati meningkatkan penghasilan vasodilators poten (melapangkan arteri) untuk memperbaiki aliran darah.

Pengambilan minyak ikan (EPA + DHA) adalah baik untuk mereka yang ingin mengurangkan risiko-risiko penyakit seperti yang dinyatakan di atas. Pengambilan berlebihan minyak ikan yang diambil dari hati ikan (seperti Cod Liver Oil) semasa mengandung tidak digalakkan kerana ia mengandungi vitamin-vitamin A dan D yang tidak larut dalam air.

Monday, 3 November 2014

Rawat AUTISME dengan bantuan Omega



Menurut Hallahan & Kauffman (1997) autisme merupakan satu kecelaruan yang bercirikan pengasingan diri, tingkah laku mencederakan diri, masalah kognitif, masalah bahasa dan boleh dilihat sbelum berumur 30 bulan. The Autism Society Of America telah mendefinisikan pada 1977 dan menyemak semula pada 2000 menyatakan bahawa autisme merupakan kekurangan keupayaan sepanjang hayat dan dapat dipastikan pada tahap tiga tahun pertama bayi. Autisme berlaku tanpa menurut bangsa, keturunan dan latar belakang sosial keluarga.

Zasmani Shafiee (2000) telah menyatakan bahawa autisme adalah gangguan di dalam otak terutama di bahagian-bahagian menguasai kefahaman, emosi, komunikasi secara langsung dan tidak langsung. Kesimpulannya, autisme bolehlah didefinisikan sebagai ketidaksempurnaan dalam perkembangan otak dan bukan akibat masalah perkembangan emosi. Autisme juga merupakan satu fenomena yang serius dan tetap wujud sehingga akhir hayat walaupun tingkahlaku positif telah berlaku.


Perkembangan Fizikal dan Otak Individu Autisme

Seperti yang biasa kita lihat, individu autisme biasanya adalah seperti individu normal dan tiada siapa yang menyangka individu ini mempunyai ketidakupayaan. Apa yang kita lihat sifat fizikal kelihatan sempurna namun apa yang berlaku di dalam otak mereka tiada siapa yang tahu. Individu autisme ini dikatakan sebagai neuro-developmental disorder iaitu satu kecelaruan dalam pembentukan otak. Ini kerana di dalam otak setiap manusia terdapat beribu-ribu sel saraf yang paling berkait dan tersusun dalam bentuk system yang boleh mengawal kesedaran luar tubuh, termasuklah emosi, tingkah laku dan juga hubungan dengan fungsi organ dalaman.

Setiap hemisfera otak mengandungi empat bahagian iaitu frontal, temporal, occipital dan parienta. Kawasan occipital menerima sel-sel saraf optic, menganalisa dan memberi maklum balas tindakan yang perlu dilaksanakan oleh mata. Temporal lobe merupakan kawasan pendengaran dan berhampiran dengan sensori. Di hadapan kawasan sensori adalah kawasan motor yang mengawal pergerakan tubuh manusia. Bahagian parietal merupakan pusat mengawal motor pertuturan. Bahagian frontal adalah merupakan bahagian yang mengawal proses mental seperti kemahiran berfikir, membuat perancangan, kegiatan belajar dan menggunakan konsep-konsep perlambangan bahasa.

Trevarthen, Aitken, Papouli & Roberts ( 1998 ) menyatakan pendapatnya bahawa cereblum merupakan bahagian otak yang kedua besar dan terletak di bawah occipital lobe. Fungsi utamanya adalah mengawal keseimbangan badan, mengkoordinasi pergerakan otot dan mengawal tubuh badan tetapi pada kedudukan normal. Namun demikian, bagi kanak-kanak autisme, ia adalah sebaliknya. Sistem saraf pusat mula terbentuk apabila embrio berusia dua minggu dan apabila berumur lapan minggu akan menjadi fetus atau janin. Ketika inilah mekanisme genetik mula muncul. Faktor ini menentukan perkaitan individu dengan bentuk tubuh, organ dalaman dan sistem saraf pusat.

Bauman & Kemper dalam Edelson (1999) telah menjalankan pembedahan otak individu autisme dan mendapati bahawa terdapat dua bahagian dalam sistem limbik yang kurang berkembang iaitu ‘amygdala’ (berbentuk badam) dan ‘hippocampus’ (berbentuk kuda laut). Dua bidang ini berperanan sebagai mengawal emosi, tingkah laku yang tidak bersebab, input sensori dan pembelajaran. Mereka juga mendapati di dalam cerebllum terdapat kekurangan sel purkinje.

Saraf amyglada individu autisme ini adakalanya bersaiz lebih kecil atau lebih besar berbanding dengan saiz normal. Kesannya mungkin akan menyebabkan individu autisme menjadi hyperaktif atau hypoaktif. Ketidaknormalan saiz saraf tersebut juga memberi kesan kepada deria-deria yang berkaitan dengan sistem lain di bahagian otak. Di bahagian otak individu autisme terdapat kepadatan neuron di dalam saraf yang dinamakan amyglada dan hippocampus. Ketidaknormalan ini mungkin terjadi sewaktu bayi dalam kandungan ibu. Sistem saraf amyglada berhubungkait dengan deria kulit dan otot, rasa, penglihatan, pendengaran, bau, pertuturan dan pergerakan motor.


Ciri-Ciri Autisme
Kanak-kanak autisme mempunyai pelbagai masalah yang menjadikan mereka individu yang unik. Jamilia K.A Mohamed (2005) dalam bukunya Pendidikan Khas untuk Kanak-kanak Istemewa telah menggabungkan kesemua ciri kanak-kanak autisme kepada enam bidang iaitu komunikasi, interaksi sosial, gangguan deria, pola bermain, tingkah laku, dan emosi.


1. Komunikasi
Kanak-kanak autisme menunjukkan ciri-ciri komunikasi seperti berikut:
a. Perkembangan bahasa lambat atau tiada langsung.
b. Kelihatan seperti bermasalah pendengaran dan tidak mengendahkan apa yang dikatakan oleh orang lain.
c. Jarang menggunakan bahasa
d. Sukar diajak bercakap
e. Kadang-kala dapat menuturkan sesuatu tetapi buat seketika sahaja
f. Perkataan atau jawapan yang dituturkan tidak sesuai dengan pertanyaan
g. Mengeluarkan bahasa yang tidak difahami
h. Meniru perbualan atau nyanyian tanpa mengerti maksudnya
i. Suka menarik tangan orang lain bila meminta sesuatu


2. Interaksi Sosial
Interaksi sosial kanak-kanak autisme dapat digolongkan sebagai sangat sukar dan ekstrim.
a. Suka bersendirian
b. Tiada kontek mata dan sentiasa mengelak daripada memandang orang lain
c. Tidak gemar bermain dengan rakan dan sering menolak ajakan rakan
d. Suka menjauhkan diri dan duduk di suatu sudut


3. Gangguan Deria
Di antara ciri gangguan deria kanak-kanak autisme adalah:
a. Sensitif pada sentuhan
b. Tidak suka dipegang atau dipeluk
c. Sensitif dengan bunyi yang kuat dan menutup telinga
d. Suka mencium dan menjilat mainan atau benda lain
e. Kurang sensitif pada rasa sakit ataupun takut


4. Pola Bermain
Pola bermain kanak-kanak autisme ditunjukkan seperti berikut:
a. Tidak suka bermain seperti rakan-rakan sebayanya
b. Tidak suka bermain bersama rakan sebayanya
c. Tidak bermain dengan cara biasa, dan suka memutar-mutar atau melambung-lambung dan menyambut mainan atau apa sahaja yang dipegangnya
d. Suka dengan objek yang berputar seperti kipas angin
e. Apabila menyukai sesuatu benda terus dipegang dan dibawa ke mana-mana sahaja.


5. Tingkah Laku
a. Sama ada hiperaktif ataupun hipoaktif
b. Melakukan gerakan ataupun perbuatan yang sama dan berulang-ulang seperti bergoyang-goyang, mengepak-ngepak tangan dan menepuk-nepuk tangan, berputar-putar, mendekatkan mata ke televisyen, berlari atau berjalan mundar –mandir
c. Tidak suka pada perubahan (daripada apa yang sedang dilakukannya)
d. Dapat duduk dengan lama tanpa berbuat apa-apa dan tanpa sebarang reaksi


6. Emosi
Emosi kanak-kanak autisme sangat sukar diramal dan berubah-ubah. Di antaranya ialah:
a. Sering marah, ketawa dan menangis tanpa sebab , mengamuk tanpa terkawal jika tidak dituruti kemahuannya ataupun dilarang daripada melakukan sesuatu yang diingininya
b. Merosakkan apa sahaja yang ada di sekitarnya jika emosinya terganggu
c. Menyerang sesiapa sahaja berhampirannya jika emosinya terganggu
d. Adakalanya mencederakan dirinya sendiri
e. Tiada rasa simpati dan tidak memahami perasaan orang lain


Punca-punca Autisme

Punca sebenar autisme adalah kompleks dan sukar dijelaskan. Dalam kebanyakan kes, punca yang menyebabkan autisme adalah tidak diketahui. Autisme mempunyai kecelaruan yang berbagai-bagai dan kajian-kajian terkini yang dijalankan lebih memberikan tumpuan terhadap masalah genetik, masalah semasa dan selepas kelahiran, kefungsian otak ,dan faktor-faktor neurochemical dan imunilogikal.

Dari segi genetik, adik- beradik kepada individu autistik lebih berisiko mengalami autisme berbanding orang lain, terutamanya bagi pasangan kembar seiras. Selain itu autisme juga dikaitkan dengan kecelaruan genetik dan masalah yang berkaitan dengan perubatan seperti Fragile X Syndrome, tuberous sclerosis, dan phenylketonuria (PKU).

Selain itu masalah dan komplikasi yang berlaku sebelum dan selepas kelahiran juga boleh menjadi punca kepada berlakunya autisme. Di antaranya adalah jangkitan rubella semasa dalam kandungan ibu, encephalitis, kekurangan oksigen semasa lahir, keracunan makanan, dan bengkak cantik (mumps). Susunan kedudukan adik-beradik juga turut dikatakan sebagai pencetus autisme iaitu anak sulung dalam keluarga yang mempunyai dua anak, anak keempat atau yang berikutnya bagi keluarga yang mempunyai empat anak atau lebih (Gargiulo R.M. 2003).

Menyentuh tentang fungsi otak, terdapat bukti yang kukuh bahawa ketidakfungsian serebelum, sistem limbik, dan kemungkinan juga temporal lobe dan cortex terjadi kepada individu autisme.

Autisme juga dikaitkan dengan faktor kecelaruan autoimmune dan juga persekitaran. Dalam sesetengah keluarga yang mempunyai anak autisme, ketidakfungsian pelalian (immune dysfunction) akan berkait dengan beberapa faktor persekitaran yang boleh menyebabkan autisme, terutamanya alahan kepada makanan seperti susu dan gandum yang tidak dapat dicernakan dengan baik. Terdapat lebih 60% kanak-kanak autistik yang mempunyai sistem pencernaan yang kurang baik. Makanan seperti susu yang berasaskan haiwan dan tepung gandum tidak dapat dicerna dengan baik dan menyebabkan protein daripada makanan ini tidak bertukar menjadi asid amino ataupun pepton, iaitu bentuk rangkaian yang akhirnya akan dibuang melalui perkumuhan air kencing. Bagi kanak-kanak autistik, pepton ini diserap kembali oleh tubuh, memasuki aliran darah, terus ke otak dan diubah menjadi morfin iaitu casomorfin dan gliadrofin, yang merosakkan sel-sel otak dan menyebabkan fungsi otak terganggu. Fungsi otak yang terganggu adalah yang melibatkan fungsi kognitif, komunikasi reseptif, tumpuan perhatian, dan tingkahlaku (Jamilia K.A. Mohamed, 2005).

Kanak-kanak autisme merupakan kecacatan yang paling serius dari aspek pengendalian tingkahlaku. Dianggarkan 1/3 dari kanak-kanak kini boleh dilatih untuk berdikari tetapi sejumlah besar mungkin memerlukan pengawasan sepanjang hidup mereka. Biasanya kanak-kanak ini beransur baik selepas umur meningkat dewasa dan ada juga yang menjadi kanak-kanak normal dalam peringkat umur yang lebih dewasa. Berikut adalah anggaran peratus tahap berfungsi bagai kanak-kanak ini:

1-5% - menjadi biasa kembali dan boleh berdikari
15% - menunjukkan kemajuan semasa remaja
25% - boleh bekerja dalam pengawasan rapi
55% - perlu pengawasan rapi sepanjang hayat


InsyaAllah setiap sesuatu ada ubatnya

Pengambilan suplimen yang mengandungi Omega insyaAllah boleh bantu
bagaimana Omega bantu atasi dan elak authisme
jom klik sini
how DHA help Autisme

Hasil pembacaan saya mendapati autisme menghadapi kesukaran menukarkan asid lemak penting (Essential Fatty Acid) kepada bentuk aktif (active form), oleh itu makanan tambahan yang kaya dengan DHA dan EPA sangat penting

Saya sarankan Omega Guard Shaklee kerana ia tulen dan ddiproses dgn 

kualiti yg baik boleh lihat entry sebelum ini di sini khasiat Omega untuk kanak-kanak Authism

~Jika kamu telah Berazam, maka bertawakkal lah kpd Allah~


Sunday, 2 November 2014

Banyaknya fungsi Omega

Darah tinggi -- omega
Strok -- omega
ank bijak -- omega
Eczema -- omega
paru-paru -- omega
Nak kurus -- omega
Kanser-- omega
Sendi-- omega

banyaknya fungsi omega
camne omega bertindak terhadap penyakit di atas?

nk tahu?

Keunikan Omega Guard Shaklee:

Minyak ikan TERBAIK di dunia

Diekstrak daripada ikan laut air sejuk ( sardin, mackerel, herring, anchovies ) di perairan Jepun.

Bukan dari hati minyak ikan.

3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan.

Minyak ikan PALING TULEN di dunia. Mengandungi 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.

1 sajian membekalkan 905mg asid lemak Omega 3, EPA dan DHA.

Berbeza dengan jenama Omega 3 yang lain, Shaklee menggunakan keadah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini untuk mengestrak minyak ikan.

Dihasilkan melaui proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengestrak asid lemak Omega 3 yang paling tulen & paling semulajadi sambil menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri,

Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)

Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang

Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.

Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan

Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik

Memelihara fungsi-fungsi sendi
Mencegah penyakit gout

Selain itu, Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak sepert:-

Mencegah insomnia

Mengurangkan tekanan emosi

Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan

Membantu memperbaiki masalah autism

Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive

Mengurangkan masalah schizophrenia

Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak

Siapa Perlukan Omega 3 ?
*Warga Emas
����*Pesakit Jantung
*Wanita
*Wanita yang telah melahirkan anak
*Pesakit darah tinggi
*Orang yang selalu lupa
*Kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas
*Pelajar
*Ibu menyusu
*Ibu Hamil
*Orang yang mementingkan tahap kesihatan yang optimum

[ Anak bijak sejak hamil ]

Boleh usaha dapatkn ank bijak sejak hamil dgn omega guard kerana...

* kaya dgn DHA, EPA, ALA  dn byk lagi
* DHA nutrien utama otak, sistem saraf & retina
( penting consume omega smasa hamil kerana bantu tumbesaran & perkembangan otak janin)

Anak dh besar?
* bekalkn omega guard dan mkn stp hari
* sgt bantu perkmbangan memori ank.

Omega guard shaklee berbeza dari omega lain kerana...

* bukan dari hati minyak ikan mybbkn omega shaklee 3 kali lbih tumpat dari hati myk ikan
* minyak ikan paling tulen di dunia

Dapatnya sekarang sementara masih promotion :)

[ Minyak ikan paling TULEN di Dunia ]

- mempunyai rangkaian spektrum penuh 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi

- satu sajian membekalkn 905mg asid-lemak omega-3 EPA dan DHA

Ummuhana
Teman Shaklee Anda

Saturday, 1 November 2014

Puasa 9/10 Muharam

Jom puasa hari Asyura! | 2-3 Nov 2014
‎Apa kelebihan berpuasa pada hari asyura?

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَفْضَلُ الصِّيَامِ بَعْدَ رَمَضَانَ شَهْرُ اللَّهِ الْمُحَرَّمُ وَأَفْضَلُ الصَّلَاةِ بَعْدَ الْفَرِيضَةِ صَلَاةُ اللَّيْل أخرجه مسلم في " صحيحه "

Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Puasa paling afdal selepas bulan Ramadan ialah bulan Allah yang dimuliakan (Muharam). Dan solat paling afdal selepas fardu ialah solat malam.” (Riwayat Muslim)

وعَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا قَالَ : مَا رَأَيْتُ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَتَحَرَّى صِيَامَ يَوْمٍ فَضَّلَهُ عَلَى غَيْرِهِ إِلَّا هَذَا الْيَوْمَ يَوْمَ عَاشُورَاءَ وَهَذَا الشَّهْرَ يَعْنِي شَهْرَ رَمَضَانَ أخرجه البخاري في " صحيحه

Daripada ibn Abbas katanya: "Tiada aku melihat nabi terlebih gemar dan bersangatan berpuasa pada satu hari yang punyai kelebihan pada hari lain iaitu Asyura dan (bulan) Ramadhan." (Riwayat al-Bukhari)

وعَنْ أَبِي قَتَادَةَ... وَصِيَامُ يَوْمِ عَاشُورَاءَ أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِي قَبْلَهُ أخرجه مسلم في "صحيحه "

Daripada Abi Qatadah: "dan puasa pada hari Asyura akan dihisab oleh Allah, puasa itu akan mengkafarahkan satu tahun puasa setahun sebelumnya." (Riwayat Muslim)

Daripada ar-Rabi’ binti Mu’awwiz , Rasulullah s.a.w. menghantar utusan ke kampung-kampung orang Ansar di sekitar Madinah supaya menyampaikan pesanannya: “Sesiapa yang bangun pagi dengan niat berpuasa pada hari ini (10 Muharam), hendaklah dia menyempurnakan puasanya. Dan sesiapa yang bangun pagi tidak berpuasa, maka teruskanlah." Ar-Rabi’ berkata: “Selepas itu kami sentiasa berpuasa pada hari ‘Asyura dan menyuruh anak-anak kecil kami berpuasa. Kami membawa mereka ke masjid dengan membawa bersama permainan daripada bulu. Apabila mereka menangis meminta makanan, kami beri mereka permainan untuk melekakan mereka sehinggalah tiba waktu berbuka.”  (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

عن ابنِ عبَّاسٍ رضيَ الله عنهُما قال: صَامَ رَسُولُ الله صلى الله عليه وسلم يومَ عاشُوراء وأمَرَ بِصِيامِهِ، قالوا: يا رَسُولَ اللهِ! إِنَّهُ يَومٌ تُعَظِّمُهُ اليَهودُ وَالنَّصَارَى. فَقالَ رسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم : فَإذا كَانَ العامُ المُقْبِلُ، إِن شَاءَ اللهُ، صُمْنَا اليَومَ التَّاسِع »قال: فَلمْ يَأتِ العامُ المُقْبِلُ، حَتَّى تُوُفِيَّ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم رواه مسلم

Daripada ibn Abbas r.a katanya: "Rasulullah berpuasa pada hari Asyura dan menyeru agar berpuasa pada hari itu." Lalu para sahabat berkata: "Wahai Rasulullah! Sesungguhnya hari itu adalah hari kebesaran Yahudi dan Nasrani." Lalu kata Rasulullah: "Apabila tahun hadapan menjelang dengan izin Allah, kita akan berpuasa pada hari ke sembilan." Berkata Ibn Abbas: "Tidak sampai tahun hadapan sehinggalah nabi diwafatkan." (Riwayat Muslim)

JOM PUASA HARI TASU'A (2 November - Ahad) dan HARI 'ASYURA (3 November - Isnin)

Keperibadian muslim

Keperibadian org Islam:

1. Cita2 nya setiap hari mencari keredhaan Allah

2. Menunaikan segala perkara fardhu

3. Menjaga perkara sunat

Wednesday, 29 October 2014

TIPS AGAR ANAK HAFAL AL-QURAN SEBELUM BALIGH

Tips Agar Anak Hafal Al-qur'an sebelum Baligh

 
Dari Abdullah bin ‘Umar, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
إِنَّمَا مَثَلُ صَاحِبِ الْقُرْآنِ كَمَثَلِ الإِبِلِ الْمُعَقَّلَةِ إِنْ عَاهَدَ عَلَيْهَا أَمْسَكَهَا وَإِنْ أَطْلَقَهَا ذَهَبَتْ
“Sesungguhnya orang yang menghafalkan Al Qur’an adalah bagaikan unta yang diikat. Jika diikat, unta itu tidak akan lari. Dan apabila dibiarkan tanpa diikat, maka dia akan pergi.” (HR. Bukhari no. 5031 dan Muslim no. 789).
Dalam riwayat Muslim yang lain terdapat tambahan,
وَإِذَا قَامَ صَاحِبُ الْقُرْآنِ فَقَرَأَهُ بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ ذَكَرَهُ وَإِذَا لَمْ يَقُمْ بِهِ نَسِيَهُ
”Apabila orang yang menghafal Al Qur’an membacanya di waktu malam dan siang hari, dia akan mengingatnya. Namun jika dia tidak melakukan demikian, maka dia akan lupa.” (HR. Muslim no. 789)

QuranAnak balita mempunyai pikiran yang jernih dan pemahaman yang masih fitrah, maka ajarkanlah mereka aqidah dan manhaj yang benar. Didik mereka dengan membiasakan mereka menghafal, terutama menghafal al qur'an. Berikut adalah sebuah tips yang disampaikan oleh Syeikh kita Abu Hudzaifah semoga Allah menjaganya mengajarkan kepada anak-anak didiknya secara tidak langsung, dan cara ini terbukti karena beginilah ulama-ulama salaf mendidik anak-anak mereka.

Ketika Syeikh mengajarkan anaknya dalam menghafal al-qur'an atau yang lain, setelah ana perhatikan ternyata masyaallah, cara yang sungguh menakjubkan dan murah tanpa biaya, akan tetapi hal ini membutuhkan peran dari ortua.

Tips Pertama: Cara Menghafal


Perumpamaan anak dalam menghafal itu bagaikan menulis di sebuah batu yang ketika sudah tertulis / terukir di sebuah batu maka sulitlah hilang dan lenyap, oleh karena itu suruh dan didk mereka dengan menghafal. Caranya sebagi ibu/bapak/kaka/tante/paman/saudara-saudara lainnya bacakan kepada anak dalam satu hari 1 ayat al qur'an dan suruh anak-anak untuk menglangnya. Teruskan sampai 20x kali baca dan anak menirukan, sebagai contoh: seorang ibu/bapak membaca surat An-nas ayat pertama "qul a'udu birabbinas" dan anak menirukan apa yang bapak dan ibu bacakan. Diusakan 20x atau 50x, semakin banyak pengulangan semakin lama pula hafalan merekat di otak. Dan setelah itu suruh anak membaca tanpa mendengarkan drai ibu / bapak dan suruh anak mengulang 5 kali. Dan begitu setiap hari sampai ketika kita orang tua mengetahui bahwa anak kita mampu menghafal lebih dari 1 ayat. Maka di tambah dengan 2 ayat, 3 ayat sampai 1/2 halaman 1 halamman dan seterusnya. Tapi bagusnya sedikit demi sedikit jangan terburu -buru. Waktu yang paling bagus dalam menghafal adalah di pagi hari.


Tips Kedua: Cara Murajaah / Mengulang Hafalan


Cara mura ja'ah setelah anak sudah hafal satu atau beberapa ayat yang di hafalkan adalah dengan  menyuruh anak-anak menyetorkan pada bapa/ibu atau tante /paman dan ini dilakukan setiap habis menghafal dan setiap sore, terus sampai seterusnya. Dan yang istiqamah setiap hari dan berikan hari  libur padanya 1 hari misal hari jum'at.


Tips Ketiga: Cara Murajaah Hafalan yang Banyak


Ketika anak hafal satu surat, maka dia harus murajaah/mengulang hafalan  yang baru di hafal dan satu surat yang telah di hafal. Bagaimana kalo 5 surat jangan paksa anak-anak untuk murajaah yang banyak kalo belum terbiasa. Usahakan murajaah hafalan yang baru dan 3 surat atau 2 surat sehari. Bagaimana kalo hafalan anak sudah 1 juz? disuahakan suruh anak murajaah hafalan yang baru dan 1/4 juz 1 hari. Bagaimana kalo hafalan anak 3 juz? Biasakan anak murajaah setiap hari 1 juz dan hafalan yang baru.


Seperti inilah Syeikh kita Abu Hudzaifah al-liby mengajarkan kepada anak-anaknya. Dan begitu juga para pengajar kita di markaz bani dobyan Yaman. Insyaallah sekiranya ini dilakukan rutin setiap hari anak-anak akan menyelesaikan hafalan al qur'an 30 juz.

Yang Istiqamah sedikit demi sedikit "bukankah gunung terdiri dari butiran batu yang kecil" sedikit-sedikit akan menjadi bukit..