Thursday, 16 February 2017

Atasi kentut vagina

Sebelum beranak, pengalaman di dalam bilik tidur memang hebat. Sampai tak cukup katil dibuatnya. Namun, disangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Selepas bersalin anak pertama, suami Siti selalu hilang selera bila bersama.

Siti makin risau, daripada 2 kali seminggu kini hanya 3 kali sebulan suaminya mengajak untuk bersama. Itu pun ada saja aksi 'terkentut' yang membantutkan mood suaminya. Siti takut lama kelamaan suaminya 'makan luar' kerana tidak puas.

Mood hilang kerana terkentut semasa bersama

Siti perasan keadaan ini hanya terjadi selepas dia beranak. Adakah sebab dia tak berpantang betul-betul macam yang disuruh emaknya. Siti akui dia tidak dapat berpantang dengan ketat , hanya sempat berbengkung dan bertungku untuk 2 minggu pertama semasa emaknya ada bersama. Selepas itu, dia hanya berpantang makan. Mungkin agak terlambat untuk menyesal kerana anaknya kini dah pun berusia 5 bulan.

Siti tekad untuk mencari jawapan kepada dilema yang membelenggu dirinya. Kini barulah dia tahu , apa yang dialaminya itu adalah Kentut Vagina. Ia disebabkan lantai pelvik yang lemah dan ada bahagian yang makin longgar setelah dia melahirkan anak. Bukan Siti seorang malah ramai rupanya yang pernah mengalami masalah sama.

Lebih membuatkan Siti resah, dia 'terkentut' bukan setakat waktu bersama , ada kalanya waktu solat pun terasa ada bubble angin keluar melalui faraj. Tapi tiada bau.

Bila ditanya ustazah, Siti lega kerana ianya tidak membatalkan solat kerana angin tersebut adalah udara disekeliling yang masuk ke dalam faraj. Ia biasanya terjadi semasa atau selepas melakukan hubungan kelamin dan juga semasa duduk selepas sujud dalam solat.

Salah satu cara untuk mengatasi masalah ini adalah dengan melakukan senaman kegel. Ia dikatakan dapat membantu menguatkan lantai pelvic yang lemah.

Senaman Kegel atau kemutan mudah dilakukan pada bila-bila masa. Sambil membaca ni pun kita boleh lakukan. Jom cuba 4 langkah mudah ini ye..

1- Tahan nafas

2- Kemutkan bahagian faraj seolah-olah sedang menahan kencing, tanpa kecutkan abdomen.

3- Lepaskan selepas kiraan 3-5 saat, rehat 3 saat.

4- Ulang sehingga 10-15 kali.

Senaman ini amat digalakkan untuk dilakukan 3 sesi sehari. Sambil tengok tv atau membuat kerja pejabat pun boleh tanpa disedari sesiapa.

Sekiranya saluran faraj telah menjadi terlalu longgar, pembedahan boleh dilakukan untuk mengecilkan kembali saluran faraj.Pembedahan ini dikenali sebagai 'pelvic floor repair'.

Siti beruntung kerana dia cepat bertindak untuk mengelakkan keadaan menjadi semakin serius. Selain dari senaman Kegel, Siti turut berikhtiar dengan mengambil suplemen. Siti tekad untuk mengembalikan pengalaman honeymoonnya dulu dan tidak sanggup untuk menjalani pembedahan.

Siti telah mencuba Alfalfa Complex yang sememangnya dikenali sebagai Kacip Fatimah moden dan perapat. Dia sedari, masalah Keputihan yang pernah dialaminya dulu hilang.

Bagi menghangatkan lagi mood di kamar, Siti turut mengamalkan GLA Complex yang jugamengawal selia hormon di Estrogen & Testosteron di dalam badan . Selepas sebulan, suaminya asyik memuji Siti. Sampai suaminya asyik memujuk Siti untuk bersama hampir setiap malam!

Kini Siti boleh tersenyum lega. Dia tidak lagi melalui pengalaman yang memalukan itu. Dia perasan, aturan haidnya juga lebih teratur, kulit terasa lebih lembut berbanding dahulu. Solat juga boleh dilakukan dengan sempurna tanpa was-was dan risau lagi.

Jika anda mengalami masalah yang sama seperti Siti, hubungi 0167874269 sekarang.

Jom nikmati lebih penjimatan sehingga 30% bagi ahli. 

Berminat untuk menjadi ahli? Hubungi saya sekarang..

Ummuhanabeauty 0167874269 (wassap or telegram)
hanasihat@gmail.com

Thursday, 22 December 2016

Jalan jalan ke jepun (osaka, kyoto, kobe)

Alhamdulillah tsumma alhamdulillah
Syukur berjaya juga jejakkan kaki ke jepun..
Melihat budaya dan cara hidup mereka.....sungguh menakjubkan...
Dan banyak ibrah yang diperoleh bila kita travel dengan backpackers ni..
Semua kena plan betul2..
Dan yang paling penting jangan malu bertanya...
Tawakkal je lah mase redah2 ni...hihi

Kyoto, garden sebelum masuk ke bamboo forest

Bamboo forest


U Don halal food,
teri gin nak rase makanan jepun, mkan je di Kansai Airport

Snow Park di Mount Rocco, Kobe

Bekal yang di  bawa

Nunobuki Herb Garden, naik cable car

Ali's halal kitchen, kobe

Ambil gambar sebelum naik Giant Ferris Wheel

Di depan sungai Arashiyama

Pandangan bandar osaka di waktu malam dari Umeda sky building

Giant Ferris Wheel

Tengah tunggu bas nak ke arashiyama dan bamboo forest

Naik cruise Santa Maria

Kiyukan Aquaria Osaka

Tunngu train, JR Line

Snow park lagi

Buat olaf di snow park

Gambar depan masjid Kobe,
Masji pertama di bina dijepun sebelum world war 2,
Masa world war 2, semua bangunan musanah, tapi masjid ni still kukuh,
Kemudian berlaku earthquake..semua bangunan musnah kecjali masjid ni
Tak dpt nak ambil gmbr penuh masjid..sob..sob..

Kobe Halal Food, jual makanan halal
Berhampiran masjid Kobe

Sayonara...😊😊😊

Saya juga agen sah shaklee
Jika anda juga ingin melancong ke luar negara
Dapatkan supplement terutama VITAMIN C shaklee dari saya
Email : hanasihat@gmail.com
016 7874269


Itenari 2 trip to japan

Assalamualaikum...ku gagahkan jua untuk berkongsi itenari ke jepun
Kali ni nak kongsi barang2 yang saya  bawa

1. Brahims food
2. Adabi dlm tin
3. Beras 1 kg
4. Rice cooker kecil
5. Kupon doscaunt, pergi ke laman web rasmi kobe, jepun
6. Mosturizer/bio oil
7. Google maps, printscreen
8. Download playstore (currency)
9. Long john (heat tech inner)
10. Winter coat
11. Sports shoes
12. Stokin
13. Sejadah nipis....bwk ke mana2, jepun tmpt bersih, blh solat dimana2
14. Tarmos kecil
15. Air 3 in 1
16. Supplement (vitamin c dan b complex...shaklee terbaik), mkn stp hari pagi dan mlm....alhamdulillah bdn cergas dan sihat
17. Ubat2..prepare je....alhamdulillah..spnjg di sana diberi kesihatan yg baik...
18. Woods
19. Botol kosong....beli air mineral kat flight, botol nya bwk lh kemana2.....perlu byk minum air
20. Tisu basah
21. Kain lap atau tisu...winter akn bt korang punye hidung berair sikit,,tp xlah selesema teruk...insyaAllah
22. Tupperware....sblum kuar berjln saya masak siap2, bekal utk lunch sbb ktorang kuar pagi, mlm bru balik bilik...
23. Power bank
24. Face mask...tak tahan sejuk nya woiii....
25. Baju hujan...stand by je...ktorang x bwk payung...mkn ruang....beli baju hujan pakai buang kat watson je...
26. Stroller pockit..ringan je.... in case bawak anak mcm kitorang ni...walaupon hana dah 3 tahun, tp confirm penat lah bdk2 ni....lgi2 lpas main2 snow...lepak lah dia..jadi tdo je dlm stroller kecik tu...stroller pockit ni 4.5 kg je...blh lipat jadi kecil.
27. Jajan2..biskut or coklat snek bar ke....in case bwk ank kene standby lah jajan2 yg berkhasiat lah...nanti jln2 dia nampak kedai jual2 coklat, biskut....mesti dia nak...lagi sejuk2...asek lapor je lahh...
28.. oops kompas jgn lupe...nk tgk arah kiblat...nti jln2 solat je kat mane2
29. Plug international satu ckup...
30. Charger ..of kos lah kan...

 
* winter ni pakai baju 3 lapis,
1. Inner (longjohn, heatech)-serap haba
2. Baju biasa
3. Winter coat

*stokin pakai yg tebal
*glove

Setakat ni tu lah yg sy ingat saya bawak....moga bermanfaat

Saya juga agen shaklee yang sah
COD seluruh parit raja dan Batu Pahat
Hubungi 016 7874269

Wednesday, 21 December 2016

Backpackers trip ke jepun

Bismillah wal hamdulillah..
Saya tahu ramai yang teringin ke jepun, melihat budaya dan cara hidup mereka sambil bersantai bersama keluarga atau rakan..
Ramai beranggapan nak ke jepun ni perlukan belanja besar..
Tidak semestinya perlukan duit yang banyak untuk ke luar negara,
Now everyone can fly...trademark air asia..hihi

Okeyh, kat sini saya share itenari2 yang saya prepare before backpack ke jepun bersama suami dan anak.

1. Beli tiket bila promo air asia,

Macamana nak tahu bila promo?
Sign up ahli air asia...free je....
Apa kelebihannya?
-dapat info lebih awal  tntg tiket2 promo
-dapat harga yg lebih murah dgn point2 dia bagi..

Ataupun pergi ke sky scanner untuk bandingkan harga tiket yang paling murah

2. Search di internet tempat2 menarik
Macam saya nak ke osaka, kyoto dan kobe
Then saya senaraikan satu2 dan tengok komen2 orang di google
Boleh tgk tentatif yang saya buat di bawah nanti
Tengok maps untuk rancang perjalanan dan pemilihan bilik, untuk tidur di bilik yang murah jangan lah gi kat trivago or booking etc.... pergi ke airbnb...airbnb ni rumah atau bilik yang org sewakan....

3. Booking bilik atau apartment(ikut keperluanlah) di airbnb

Macam saya pergi dgn family, so nak pastikan ade plug utk sy masak guna rice cooker yg sy bwk dri malaysia(kecik je) dan bilik air...

Nak lagi jimat sewa bilik je...tpi shared bathroom...haa..yg ni dlm puluh rgt je semalam...untuk backpackers bersama kwn2 sesuai lah kot...utk perempuan di jepun ade guesthouse khas untuk gigirl je...kne cari lah dlm website airbnb tu ya...

4. untuk ke jepun ni byk guna kenderaan awam... stesen komuter bersepah....boleh bajet harga tiket melalui maps je...pastikan nak naik komuter jenis apa? Dia ade byk pakej..

-JR pass ticket
-Kaiyukun pass ticket (yg ni sy beli sbb nak masuk kaiyukun aquarium skali, guna pass ticket ni utk satu hari perjalanan) jimat tiket train kat sini....
* saya tak guna jr pass ticket sbb tmpt sy pergi x byk guna jr line

5. Internet wajib ade ya....saya tak beli lte simkad sbb owner bilik yg saya sewa tu dah sediakan portable wifi....so dah jimat kat situ...tapi korang yang biliknya takde portable wifi better beli siap2 kat airport simkad lte atau rent portable wifi kat airport kansai....

Penting ni, klau tdk sesat plak nti

Walaupun saya dh ade portable wifi, saya prepare jugak  siap2 dari rumah jln2 yg perlu sy lalui..screenshot dan simpan dlm wassap suami....utk rujukan andai kata xdpt connection kan..

6. Jangan malu nak bertanya bila di jepun ni...tunjukkan je maps korang kat hp tu...dorang fhm...kebanyakan dorang xblh ckp inggeris tapi klau kite tanya bersungguh dia tunjukkan jln...dont worry....insyaAllah

Okeyh..dh nak termuntah hadap tab ni lame2...saya jenis xblh hadap skrin lame2..pening plak kpale...nati sy sambung lagi di entry lain ya....

Konnicniwa...selamat dtg
Tsumimase....mintak maaf
Ikko...di sini
Arrigato gozaimas...

Kalau nak tengok tentatif saya sepanjang di sana, boleh bagi email di ruangan komen...
Tq sbb sudi baca

Continue......

Sunday, 21 August 2016

HIDUP BAGAIKAN SEORANG PENGEMBARA

Hadits Keempat Puluh
عَنْ ابْنِ عُمَرْ رضي الله عَنْهُمَا قَالَ : أَخَذَ رَسُوْلُ اللهِ صلى الله عليه وسلم بِمَنْكِبَيَّ فَقَالَ : كُنْ فِي الدُّنْيَا كَأَنَّكَ غَرِيْبٌ أَوْ عَابِرُ سَبِيْلٍ . وَكاَنَ ابْنُ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا يَقُوْلُ : إِذَا أَمْسَيْتَ فَلاَ تَنْتَظِرِ الصَّبَاحَ، وَإِذَا أَصْبَحْتَ فَلاَ تَنْتَظِرِ الْمَسَاءَ، وَخُذْ مِنْ صِحَّتِكَ لِمَرَضِكَ، وَمِنْ حَيَاتِكَ لِمَوْتِكَ . [رواه البخاري]

Kosa kata / مفردات :
غريب : Orang asing عابر سبيل : Pengembara
أمسيـ(ـت) : (engkau berada) di sore hari أصبحـ(ـت) : (Engkau berada) di pagi hari.
منكبـ(ي) : (kedua) pundak (ku)

Terjemah hadits / ترجمة الحديث :
Dari Ibnu Umar radhiallahuanhuma berkata : Rasulullah saw memegang pundak kedua pundak saya seraya bersabda : Jadilah engkau di dunia seakan-akan orang asing atau pengembara “, Ibnu Umar berkata : Jika kamu berada di sore hari jangan tunggu pagi hari, dan jika kamu berada di pagi hari jangan tunggu sore hari, gunakanlah kesehatanmu untuk (persiapan saat) sakitmu dan kehidupanmu untuk kematianmu “ (Riwayat Bukhori)

Pelajaran :
1. Bersegera mengerjakan pekerjaan baik dan memperbanyak ketaatan, tidak lalai dan menunda-nunda karena dia tidak tahu kapan datang ajalnya.
2. Menggunakan berbagai kesempatan dan momentum sebelum hilangnya berlalu .
3. Zuhud di dunia berarti tidak bergantung kepadanya hingga mengabaikan ibadah kepada Allah ta’ala untuk kehidupan akhirat.
4. Hati-hati dan khawatir dari azab Allah adalah sikap seorang musafir yang bersungguh-sungguh dan hati –hati agar tidak tersesat.
5. Waspada dari teman yang buruk hingga tidak terhalang dari tujuannya.
6. Pekerjaan dunia dituntut untuk menjaga jiwa dan mendatangkan manfaat, seorang muslim hendaknya menggunakan semua itu untuk tujuan akhirat.
7. Bersungguh-sungguh menjaga waktu dan mempersiapkan diri untuk kematian dan bersegera bertaubat dan beramal shaleh.
8. Rasulullah memegang kedua pundak Abdullah bin Umar, adalah agar beliau memperhatikan apa yang akan beliau sampaikan. Menunjukkan bahwa seorang pelajar harus diajarkan tentang perhatian gurunya kepadanya dan kesungguhannya untuk menyampaikan ilmu kedalam jiwanya. Hal ini dapat menyebabkan masuknya ilmu, sebagaimana hal itu juga menunjukkan kecintaan Rasulullah kepada Abdullah bin Umar, karena hal tersebut pada umumnya dilakukan oleh seseorang kepada siapa yang dicintainya.

Tema-tema hadits / موضوعات الحديث :
1. Hakikat kehidupan : 3 : 185, 10 : 24
2. Optimalisasi setiap kesempatan : 103 : 1-3, 94 : 7.

Wednesday, 20 July 2016

Waktu Mustajab Doa

Rujukan : Ubat, Doa, & Penyembuhan serta khasiat surah surah al Quran

WAKTU MUSTAJABNYA DOA

1. WAKTU SEPERTIGA MALAM TERAKHIR KETIKA ORANG LAIN SEDANG TIDUR

2. WAKTU ANTARA AZAN DAN IQAMAH, SAAT MENUNGGU SOLAT BERJAMAAH

3. PADA WAKTU SUJUD

4. SETELAH SOLAT FARDHU

5. PADA WAKTU WAKTU TERTENTU/WAKTU WAKTU YANG KHUSUS TETAPI TIDAK DIKETAHUI BILA WAKTUNYA.

" dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaku, akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina"

(Surah Ghafir ayat 60)

Thursday, 23 June 2016

HYPERTHYROID DENGAN VIVIX


VIVIX ADALAH ZPRODUK AJAIB YG BOLEH BANTU ATASI HYPERTYROID ANDA,
BERIKUT ADALAH TESTIMONI VIVIX DAN HYPERTHYROID
Produk ini bukan tujuan untuk merawat.


UNTUK KETERANGAN LANJUT HUBUNGI UMMUHANA BEAUTY
016 7874269
hanasihat@gmail.com