@inurIslam

KEDAI SHAKLEE

Monday, 20 November 2017

Gugur lepas 8 Minggu

Hari ni dah 8 minggu 2 hari,
Kantung atau orang panggil uri aku selamat keluar secara normal
Jam 4.30 petang, betul2 lepas azan asar,
Jadi aku ade hutang solat asar, (remind myself)

Ceritanya, aku dah sakit macam sengguut sejak malam semalam,
Tapi aku gagahkan diri berjalan, kemas rumah, angkat kain, siap buat exercise (ni kawan aku ajar untuk mudahkan bersalin).
Exersice ni aku buat sejak malam semalam sebelum tido, dan tengahari tadi sebelum solat zohor....walaupun tengah sakit aku gagahkan juga buat sebab doctor dah sahkan aku miss miscariage....siap masuk wad lagi sebab baby aku dah 7 minggu tapi unknown location

Cerita masa aku di wad...flash back la kire ni ...mase tu aku baru 7 minggu pregnant
Bleeding tak berenti, gi kecemasan hosp batu pahat..
Doctor scan melalui vagina, tak nampak, dorang takut aku ectopic(kandungan luar rahim), nauzubillahiminzalik, aku doa mintak dgn allah jangan sampai luar  rahim...

Aku pun masuk wad 6 dalam kul 9 malam mxm tu,masuk air, kene puasa start 2 pagi....aku dengar2 dorang bual2 ckp aku ni prepare if nak kene operate sebab tu kene puasa....mase dah cuak...mulut dan hati tak berhenti berdoa....semua ni kuasa Allah....klau anak aku ade di luar rahim Kau gerakkan lah ia masuk dalam rahim ku ya Allah...

Esoknya.....tunggu pakar sampai..dalam kul 10 pagi...tapi dia tanya2 je....then kata nak buat scan lagi....tunggulah sampai kul 4.30 ptg baru aku dipanggil ke klinik untuk buat scan...mase ni mmg puasa lagi...mmg xrase lapar sbb neves sgt....nak tau keputusan....

Bila scan baru nampak kantung aku dah 2.99 cm..tapi dalam nya kosong....
Mase doktor tu ckp aku diam je....aku dah redha.... sebab aku dah agak kandungan ku mcm ade masalah sbb lepas zohor sblum scan tu bleeding dah banyak....aku dah nangis dlu..then aku dah mula pasrah dan berserah kepada Allah....aku tahu pasti ade rancangan yang terbaik yang Dia dah susun untuk aku....sedih memang sedih....cume aku blum boleh bercerita dari mulut aku sendiri aapa yang berlaku bile kwn2 aku2 tanya......

..............................

Hari ni aku tulis blog ni btul2 lepas 5 hari aku keluar wad, aku pilih untuk biar kantungnya keluar sendiri, aku blum bersedia nak buat DnC....alhamdulillah hari ni urinya dah keluar.......dan sekarang ni aku dgn hubby gi lah beli brg2 utk berpantang...ktorang siap cancel booking hotel untuk cuti sekolah bulan 11 ni.....sebab aku ckp dgn hubby nak pantang betul2...masa hana dulu aku tak berkesempatan nak pantang betul2....mudah2an Allah gantikan dengan yang lebih baik dan harapanku untuk nak tambah lagi anak dimakbulkanNya...

............................

So untuk berpantang ni aku beli
☺tungku batu sungai tanamera RM65
☺minyak urut tanamera RM65
☺phytonatal nona rogay (NR)
☺B complex shaklee
☺Vitamin C Shaklee
☺Omega Guard shaklee
☺GLA shaklee(yang ni lepas seminggu baru aku makan)

---------------------------------------
Coretan lepas 8 minggu pregnant yang ke2....kalau ikutkan time ni dlu aku plan nak scan dan buat buku merah....rupe2nya time ni aku gi scan nak tengok dah betul2 keluar ke belum uri aku...sedih.....namu  redha dan tabah itu penting...aku yakin Allah nak beri yang terbaik untukku....atau mungkin ade dosaku yang Allah nak hapuskan....dan nak ganjari aku dengan syurgaNya....fikir yang baik2......dan yakin dengan Allah.....moga sesiapa yang senasib dengan saya redha,sabar dan tabah....

Monday, 30 October 2017

Doa Kuatkan Rahim

Subhanallah wal hamdulillah...
Hari ni dah 5 minggu 4 hari saya pregnant..alhamdulillah, my TTC journey berjaya dengan izin Allah, tiada daya kami melainkan dengan kekuasaan dan keizinannya...

hari ni saya mc, dokter suruh rehat 2 hari...sebab apa?
Semalam kat sekolah turun naik tangga sambil jalan dgn lajunya...maklumlah pregnant kali ke 2 ni tak rase loya dan pening, alhamdulillah...jadi kadang2 lupe tengah pregnant bile buat kerja tu...

Tengah hari lepas habis kelas...perut saya rasa sakit sangat..saya dah rase lain macam...saya  solat zohor dulu, ambil hana (tadika) dan terus balik..

Samapi rumah....rase senggugut teruk...xpernah rase sakit macam ni...sampai ke pinggang sakitnya....saya pun zikir al mubdi'u sambil usap2 perut (kawasan rahim)...dan tidur kejap...

Dalm pukul 3.30 saya terbangun dan rase sakit sangat, rase nak buang air kecil...saya ke bilik air dan dapati ada keluar darah sikit...saya jadi risau...saya telephone hubby...dia terus balik dan bawa saya ke klinik...

Jumpa dokter, dia cek air kencing nak confirmkan sy mengandung sbb 5 mggu xnampak lgi klau scan.... lpas tggu kjap..dr panggil dan bgtau saya memang mengandung, dia suruh saya terus ke kecemasan hospital..

Kami pun terus ke kecemasan hospital pantai...
Nak dipendekkan cerita..jumpa Dr Law...dia scan kata blum nampak..... dia injek kan progestron dan bagi pil dupheston untuk kuatkan rahim...

Hari ni hari ke 2 mkn dupheston, esok jumpe dr lagi...nak cek darah...nanti kita sambung lagi ya...

Cumanya doa ni saya search dan jumpa di blog dr natasya...saya share untuk ibu2 yang menghadapi masalah mcm saya...amalkan setiap kali lepas solat..

Alhamdulillah harini  darah nya dah stop..cuma rase sengal2 kat pinggang dan rahim...

Apa yang saya amalkan ialah....tengok gmbar kat bawah...saya ambil dari blog dr natasya...

Saya juga minum air zam2 dan bacakan surah alfatehah 41 kali

Duduk rumah baring je..... bangun solat dan makan je...

Ooo ye....darah yang keluar tu dikira darah penyakit..jadi kita wajib solat ya...buat cara macam orang kene istihadhah...sebelum solat bersihkan dlu darahnya...salin seluar atau pad....(darahnya sikit je/spotting)...ambil wudhu dan terus solat...baca surah pendek2 je...yang lain mcm biase..doa mudah2 an Allah lindungi bayi ini...

Mudah2an tulisan ini dapat bantu ibu2 yang hadapi sama mcm saya...

Rizette Whitening Cream

Haii....apa khabar?
Hari ni nak share pasal produk ni
Rizatte whitening cream...
Belum try lagi tapi dah order melalui go shop
Offer 3 biji RM149

Hasil pembacaan saya...
Ianya mesra alam , natural (dari 70 bhn semulajadi) dan yang penting halal..
Lagi yang penting ia bukan sekadar cerahkan kulit tapi merawat kulit..pencerahan yang dihasilkan bukan bleach2 ya....ia natural,ekstrak dari beras...dah buat ujian klinikal dan telah disahkan bebas merkuri dan bahan kimia berbahaya

Yang menarik nya ade biji kecil2 warna coklat dalamnya...ia adalah vitamin C...bila disapu ia akan pecah dan meresap ke kulit...

Tgk review ramai yang puas hati...
Wow...tak sabar nak cuba....
Kulit saya ni dlu cerah lah jugak...sekarang ni dah kusam sejak jadi cikgu....banyak terdedah dgn matahari....dah nampak naik pigmen2 hitam mcm jeragat....

Selain krim luaran, saya juga ambil supplement vitamin C, Omega Guard dan B complex untuk kesihatan badan.....
Selain tu saya kerapkan minum air zam2...lagi2 tgh pregnant masuk 5 minggu ni...mudah2an Allah pelihara dan lindungi baby yang sedang membesar dalam perut ni...cerita pasal pregnant ni...nanti saya sambung entry lain tentang how my try to conceive journey..alhamdulillah akhirnya Allah izinkan jua saya mengandung lagi...yang ni kite citer entry lain ya...jumpa lagi...

Saya jual shaklee....cod area parit raja johor, siapa berminat boleh email ke hanasihat@gmail.com atau lihat ig saya kedai_vitamin_superb 

💖💖💖

Wednesday, 25 October 2017

Bershopping di aeon Bandar Dato Onn, johor

Datang2 terus naik lift ke tingkat 2,

Keluar lift terus belok ke kanan, nanti nampak kidzoona

Fee RM20 for a day, parents masuk free,

Bawak stokin siap2

Masuk2 ada pertandingan mewarna untuk kanak-kanak..

Hana pun try lah....dia pun baru nak pandai warna..4 yo baru..huahua

Ni hasilnya, semua dpt hadiah, hana dapat vaucher


Ni plak contoh2 mainan yang ada..berbaloi la jugak....harga pun ok sangat, banding main kat putrajaya hari tu rm45 tapi xde ape sgt...

Tetibe ada pulak persembahan...nyanyi2 ...ape lagi ...budak2 suka lah.....



Okey guys...stakat ni share kite tentang jalan2 cuti sekolah...jumpe next entry ya...

Kalau berminat nak beli supplement shaklee boleh contact saya ya

Saya agen berdaftar sejak 2013

#ummuhana_beauty
Ig: kedai_vitamin_superb

my TTC journey (try to conceive for 2 nd baby)

11/8/2017, 1st appointment

Went to KL fertility at Damansara
Consult by Dr Natasha

*Nice and very soft
*I like her consultation

*Scan and detect like an ovum but 3cm in diameter
*Package check (peps smear and blood test)
*Confirm back to next app
*Dr suggest to consume

😍Omega ( I take omega guard Shaklee)
😍Co Q 10 ( buy at pharmacy)
😍Multivitamin (I just take vitamin C, B complex and Vitamin E Shaklee)
😍Folic acid ( buy at pharmacy)

***Because I am Shaklee agent(kedai vitamin superb)

*Come to next appointment when cd2,cd 4 or cd5

Total Rm1019

__________
23/8/17, 2nd appointment

Cd4
Scan
* Confirm cyst (4 cm X 4.8 cm)
* Start gynera for 21 days
*Husband consume profortil for sperm quality

See next app
Total cost RM 430

___________________

30/8/17, 3rd appointment

*Cyst still there, but dah kecut Banyak
*Continue with microgynon 30

Total RM 325

___________________
Continue next post....

Sunday, 5 March 2017

Solat Khauf

PROJEK FIQH

SOLAT KHAUF KETIKA  MUSUH BERTENTANGAN DENGAN KIBLAT

CARA YANG PERTAMA

BIMBINGAN USTAZAH HOLDIYAH

Shalatul Khauf (sembahyang ketika takut atau ada bahaya)

Solat adalah salah satu ibadat yang penting diantara sekian banyak ibadat yang ada dalam ajaran islam.Ia merupakan suatu kewajiban bagi mereka yang telah baligh. Wajib dalam erti ianya harus dilaksanakan, dalam kondisi dan situasi bagaimanapun. Baik dalam perjalanan maupun dalam keadaan sakit. Seberat apapun sakit yang kita alami solat tidak boleh ditinggalkan. Bahkan dalam situasi perang pun solat berhukum wajib. Dalam erti kata, selagi nyawa masih melekat dibadan, selagi kita masih hidup, solat wajib dilaksanakan. Bererti solat hanya boleh ditinggalkan, bilamana kita telah meninggal dunia.

Demikianlah Islam mengatur agar hubungan antara makhluk dengan Khaliknya tidak terputus. Sekurang-kurangnya lima kali sehari semalam.

Namun disebalik keharusan dan kewajiban solat dalam kondisi situasi bagaimanapun itu, Allah SWT memberi keringanan (rukhsah) kepada hambanya. Solat itu wajib dilaksanakan sesuai dengan kemampuan kita, dalam kondisi dan situasi yang sedang dialami. Allah tidaklah akan membebani hambanya kecuali semampunya. Sehingga dalam ajaran Islam ada diajarkan cara solat dalam beberapa keadaan. Misalnya solat bagi orang sakit boleh duduk kalau tidak sanggup berdiri, atau berbaring atau cukup dengan isyarat kalau memang itu maksimal kemampuannya. 

Begitu juga bagi mereka yang berpergian ( musyafir ). Boleh dijamak atau diqasar. Atau boleh solat diatas kenderaan. Atau boleh bertayammum dengan debu yang bersih sekiranya tidak mendapati air untuk berwudhuk. Bahkan dalam situasi perang kita boleh solat sambil berjalan ( solat khauf ), solat dalam keadaan takut. Ini semua menggambarkan bahawa solat tidak boleh ditinggalkan.

Allah s.w.t. ada berfirman di dalam Al Quran(surah Al Baqarah ayat 238-239) yang bermaksud :-

 

“Peliharalah segala solat mu dan solat wusta, berdirilah untuk Allah dengan khusyuk.Jika kamu dalam keadaan takut (bahaya) , maka solatlah sambil berjalan atau berkenderaan, kemudian apabila kamu telah aman maka sebutlah Allah (solatlah) sebagaimana Allah telah mengajarkan kepada kamu apa yang belum kamu ketahui.

Solat Khauf adalah solat yang di lakukan ketika dalam keadaan sangat kuathir akan kemungkinan ada bahaya terjadi sewaktu sedang solat.Misalnya dalam waktu peperangan.Cara solat ketika itu di atur berbeza daripada solat yang di lakukan di waktu aman.Allah s.w.t. telah berfirman :-

“Dan apabila kamu ada pada mereka (sahabat mu) lalu kamu mendirikan solat bersama-sama mereka,maka hendaklah berjaga sebahagian diantara mereka bersama-sama dengan engkau dan hendaklah mereka berada di belakang kamu, kemudian datang pula golongan lain yang belum sembahyang hendaklah mereka  solat besertamu dan yang lain mengambil penjagaan dan memegang senjata mereka.”

                                                                                                  (surah An-Nisa’ ayat 102)

Cara sembahyang Rasullullah berbeza-beza mengikut riwayat.Sebahagian ahli hadis meriwayatkan tiga cara dan yang lain sepuluh cara dan ada pula yang meriwayatkan enam belas cara , bahkan ada yang meriwayatkan dua puluh empat caranya.

Semua perbezaan itu mungkin telah di kerjakan oleh Rasullullah s.a.w. kerana berbeza keadaan di waktu-waktu itu , tetapi yang penting ialah sembahyang wajib di kerjakan sebaik mungkin dan penjagaan serta perlawanan terhadap musuh tidak di-lalaikan atau di sia-siakan.

 

Syarat syarat  solat khauf

Di sini ada beberapa syarat yang telah disepakati oleh imam Shafie dan Ahmad serta para pengikutnya  untuk menunaikanya  solat khauf iaitu :

 a)Hendaklah bilangan tentara Islam itu lebih banyak

 b)Tidak dikhuatiri tentera musuh mampu membuat serangan hendap ketika sembahyang berlangsung .

 c)Hendaklah bilangan tentera Islam itu dapat di pecahkan kepada beberapa bahagian (iaitu lebih daripada 6 orang).

Cara ini telah di riwayatkan oleh imam Ahmad,Imam Muslim dan Ibnu Majah daripada hadis Jabir yang mana kaifiatnya adalah seperti berikut:-

Imam perlu membahagikan batalion tentera kepada dua kumpulan, setiap kumpulan perlu lebih daripada tiga orang kerana dikira berjamaah itu sekurang-kurangnya tiga orang. Seterusnya setiap kumpulan akan membuat sof di belakang Imam; satu kumpulan boleh terdiri daripada beberapa sof, mengikut jumlah yang munasabah di mata imam.

Di sini akan di gambarkan satu cara solat khauf yang dilakukan Rasullullah s.a.w. ketika di Batnin Nakhl , seperti mana yang telah di riwayatkan oleh Abu Daud yang bermaksud:-

 "Dari Abu Bakrah r.a. bahwasanya Nabi s.a.w. pernah mengerjakan sembahyang takut dengan orang-orang yang ada bersamanya dua rakaat dan dengan orang yang datang dua rakaat pula, maka sembahyang Nabi s.a.w. adalah empat rakaat dan bagi mereka yang datang dua rakaat pula."

Cara ini dilakukan Rasullullah ketika musuh dari arah yang bertentangan dengan kiblat.Cara ini disepakati oleh Imam Syafie , Imam Maliki dan Imam Hambali , ianya adalah seperti berikut:

Imam akan membahagikan tentera kepada dua kumpulan, kumpulan yang pertama akan bersembahyang bersamanya manakala kumpulan yang kedua akan kekal mengawasi keadaan. Adapun barisan yang mengikut imam boleh melakukan seluruh sembahyangnya sehingga selesai, kemudian mereka pula menggantikan barisan yang sedang berjaga supaya barisan yang satu lagi itu boleh mengerjakan sembahyang mereka di belakang imam.

Adalah hukumnya sunat bagi imam sembahyang yang kedua ini , tetapi adalah wajib hukumnya bagi saf yang baru datang itu.

Perkara-perkara yang membatalkan Solat Khauf

Di sana terdapat beberapa perkara yang boleh membatalkan solat khauf yang digariskan oleh ulama’-ulama’ mazhab yang mutakhir yang mana secara ringkasnya adalah seperti berikut :

  1 ) Terbatal wudu’ ketika dalam sembahyang

  2 ) Menjerit dan melaung ( sekiranya tidak diperlukan )

 3 ) Gerakan-gerakan yang banyak yang tiada kaitan dengan peperangan

4) Darah yang banyak tidak menjejaskan sembahyang ( di sisi mazhab Maliki tetapi imam Syafie ia membatalkan sembahyang kecuali kerana terpaksa atau darurat ) maka ianya dimaafkan.

Demikianlah beberapa kaifiat solat khauf yang masyhur yang telah diriwayatkan daripada Rasulullah s.w.t berkepada hadis- hadis yang sahih .

Sekian

Thursday, 16 February 2017

Atasi kentut vagina

Sebelum beranak, pengalaman di dalam bilik tidur memang hebat. Sampai tak cukup katil dibuatnya. Namun, disangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Selepas bersalin anak pertama, suami Siti selalu hilang selera bila bersama.

Siti makin risau, daripada 2 kali seminggu kini hanya 3 kali sebulan suaminya mengajak untuk bersama. Itu pun ada saja aksi 'terkentut' yang membantutkan mood suaminya. Siti takut lama kelamaan suaminya 'makan luar' kerana tidak puas.

Mood hilang kerana terkentut semasa bersama

Siti perasan keadaan ini hanya terjadi selepas dia beranak. Adakah sebab dia tak berpantang betul-betul macam yang disuruh emaknya. Siti akui dia tidak dapat berpantang dengan ketat , hanya sempat berbengkung dan bertungku untuk 2 minggu pertama semasa emaknya ada bersama. Selepas itu, dia hanya berpantang makan. Mungkin agak terlambat untuk menyesal kerana anaknya kini dah pun berusia 5 bulan.

Siti tekad untuk mencari jawapan kepada dilema yang membelenggu dirinya. Kini barulah dia tahu , apa yang dialaminya itu adalah Kentut Vagina. Ia disebabkan lantai pelvik yang lemah dan ada bahagian yang makin longgar setelah dia melahirkan anak. Bukan Siti seorang malah ramai rupanya yang pernah mengalami masalah sama.

Lebih membuatkan Siti resah, dia 'terkentut' bukan setakat waktu bersama , ada kalanya waktu solat pun terasa ada bubble angin keluar melalui faraj. Tapi tiada bau.

Bila ditanya ustazah, Siti lega kerana ianya tidak membatalkan solat kerana angin tersebut adalah udara disekeliling yang masuk ke dalam faraj. Ia biasanya terjadi semasa atau selepas melakukan hubungan kelamin dan juga semasa duduk selepas sujud dalam solat.

Salah satu cara untuk mengatasi masalah ini adalah dengan melakukan senaman kegel. Ia dikatakan dapat membantu menguatkan lantai pelvic yang lemah.

Senaman Kegel atau kemutan mudah dilakukan pada bila-bila masa. Sambil membaca ni pun kita boleh lakukan. Jom cuba 4 langkah mudah ini ye..

1- Tahan nafas

2- Kemutkan bahagian faraj seolah-olah sedang menahan kencing, tanpa kecutkan abdomen.

3- Lepaskan selepas kiraan 3-5 saat, rehat 3 saat.

4- Ulang sehingga 10-15 kali.

Senaman ini amat digalakkan untuk dilakukan 3 sesi sehari. Sambil tengok tv atau membuat kerja pejabat pun boleh tanpa disedari sesiapa.

Sekiranya saluran faraj telah menjadi terlalu longgar, pembedahan boleh dilakukan untuk mengecilkan kembali saluran faraj.Pembedahan ini dikenali sebagai 'pelvic floor repair'.

Siti beruntung kerana dia cepat bertindak untuk mengelakkan keadaan menjadi semakin serius. Selain dari senaman Kegel, Siti turut berikhtiar dengan mengambil suplemen. Siti tekad untuk mengembalikan pengalaman honeymoonnya dulu dan tidak sanggup untuk menjalani pembedahan.

Siti telah mencuba Alfalfa Complex yang sememangnya dikenali sebagai Kacip Fatimah moden dan perapat. Dia sedari, masalah Keputihan yang pernah dialaminya dulu hilang.

Bagi menghangatkan lagi mood di kamar, Siti turut mengamalkan GLA Complex yang jugamengawal selia hormon di Estrogen & Testosteron di dalam badan . Selepas sebulan, suaminya asyik memuji Siti. Sampai suaminya asyik memujuk Siti untuk bersama hampir setiap malam!

Kini Siti boleh tersenyum lega. Dia tidak lagi melalui pengalaman yang memalukan itu. Dia perasan, aturan haidnya juga lebih teratur, kulit terasa lebih lembut berbanding dahulu. Solat juga boleh dilakukan dengan sempurna tanpa was-was dan risau lagi.

Jika anda mengalami masalah yang sama seperti Siti, hubungi 0167874269 sekarang.

Jom nikmati lebih penjimatan sehingga 30% bagi ahli. 

Berminat untuk menjadi ahli? Hubungi saya sekarang..

Ummuhanabeauty 0167874269 (wassap or telegram)
hanasihat@gmail.com